Ponedjeljak, 29.04.2024.

Njujorška policija koristila robotskog psa na mjestu zločina

Ponedjeljak, 02.11.2020. | Tehnologija

Robotski pas Spot, kojeg je proizvela kompanija Boston Dynamics, viđen je na aktivnom mjestu zločina u New Yorku.New York Post piše da je njujorška policija odgovorila na dojavu o pucnjavi zbog parkinga u Cypress Hillsu u Brooklynu u New Yorku u srijedu oko 22:00 sati, a s policijskom jedinicom je bio i Spot.

Na koji način je policija koristila robotskog psa, zasad nije poznato. Prema informacijama dostupnim na internet stranici Boston Dynamicsa, robotski pas se uglavnom koristi za inspekciju, navigaciju terena i prikupljanje podataka.

Robot je težak nešto manje od 30 kg, a može ponijeti teret težak do 14 kg. Radi se uglavnom o opremi za inspekciju kao što su iPadi i kamere. Robotskim psom se upravlja putem aplikacije na tabletu, ali se može programirati i za autonomne misije.

Osumnjičeni je navodno otvorio vatru te je slučajno pogodio suprugu muškarca s kojim se sukobio. Potom je navodno pobjegao u obližni objekt i zabarikadirao se. Ipak, policija ga je uhapsila.

U augustu prošle godine je policija u Massachusettsu postala prva koja je koristila robotskog psa posuđenog od Boston Dynamicsa.

Robot Spot se ranije koristio kako bi pomagao radnicima u fabrikama, kao i za pristup pacijentima zaraženim koronavirusom.