Četvrtak, 02.05.2024.

Teška životna priča bivšeg igrača Sarajeva: Nogometu dao sve, a zaradio siromaštvo

Petak, 19.04.2024. | Najnovije | Sport

Bivši nogometaš Sarajeva Vejsil Varupa (53) teško preživljava nakon prislinog okončanja nogometne karijere, a danas živi u Vitezu s majkom koja prima minimalnu penziju.

Varupa je na Koševu igrao između 1989. i 1992. godine te je važio za jednog od najtalentovanijih igrača Sarajeva u generaciji koja je postepeno stasavala i kojoj se predviđao izlazak na evropsku scenu.

Uslijed agresije napustio je BiH i pridružio se Hajduku s kojim je trenirao, ali s obzirom da nije mogao tako brzo dobiti registraciju, nakon određenog perioda prešao je u Varteks.

Te 1992. godine u Varteks su stigli i Vejsil Varupa iz Sarajeva i Esad Zilkić iz zeničkog Čelika. Nakon gostovanja u Đurđevcu godine na jednoj prijateljskoj utakmici njih dvojica su zamolili trenera Branka Ivankovića da ostanu duže u Đurđevcu kod prijatelja iz Bosne i Hercegovine. U povratku dogodila se saobraćajna nesreća, Zilkić je poginuo, a Varupa je teško povrijeđen.

Nakon operacije i višemjesečnog oporavka saopćeno mu je da mora prekinuti karijeru sa svega 23 godine, a noga mu je ostala kraća 7 centimetara.

Zbog toga je njegova nogometna priča zauvijek završena, a teška povreda uslovila je i da ne može obavljati druge radne aktivnosti. Jedno vrijeme radio je na dnevnicu, ali njegovo stanje je sve teže i ni ta taj način više ne može zarađivati.

S obzirom na kratku karijeru, nije stekao uslove ni za penziju, a prežljivljavaju od minimalne penzije koju prima njegova majka.

Vejsil je inače brat legendarnog nogometaša Travnika Elvedina Varupe, koji je iznenada preminuo 2015. godine od posljedica srčanog udara. Imao je samo 39 godina.

Vejsil Varupa je igrao i za omladinske selekcije Jugoslavije sa asovima kao što su Mario Stanić, Zlatko Zahović, Slaviša Jokanović i drugi, a malo je nedostajalo da prije početka rata pređe u Crvenu zvezdu.

Svi koji žele pomoći Vejsilu Varupi mogu ga kontaktirati putem telefona +387 61 332 902 ili putem Western union banke na adresu: Vejsil Varupa Grbavica b.b. 72250 Vitez, BiH.