Petak, 03.05.2024.

Grci traže od UEFA da kazni Džeku zbog sinoćnjeg poteza na utakmici Konferencijske lige

Petak, 12.04.2024. | Sport

Danas grčki mediji traže od UEFA sankcionisanje Džeke zbog ove nesportske provokacije, koja je uključila i miješanje političkih pitanja u istu.

Olympiakos je sinoć u Grčkoj savladao Fenerbahce sa 3:2 u prvom meču četvrtfinala Konferencijske lige, a prvo poluvrijeme je obilježio sukob našeg Edina Džeke (38) sa igračem domaćeg tima i publikom.

Naime, Edin Džeko je bio u duelu sa protivničkim defanzivcem Carmom, a nakon toga se našao na udaru domaćih navijača koji su mu zviždali.

Dijamant se okrenuo pristalicama Olympiakosa i pokazao im zastavu Turske na dresu. Domaći navijači su zbog napetosti između Grčke i Turske taj potez shvatili kao provokaciju.

Danas grčki mediji traže sankcionisanje Džeke zbog ove nesportske provokacije, koja je uključila i miješanje političkih pitanja u istu.

Miješanje politike u sportske događaje ove dvije države je vrlo teška tema, jer kao naslijeđe ranijih sukoba, u bližoj historiji odnosi dvije nacije narušeni su 1955. godine dvodnevnim progonom koja su uključivala ubistva i silovanja Grka u Istanbulu nakon kojih su gotovo svi napustili ovaj grad, te kasnijom turskom invazijom Kipra 1974. godine.

Grčki mediji su saglasni kako ovakav potez nije bio na nivou Edina Džeke, prenosi Reprezentacija.ba