Četvrtak, 02.05.2024.

Žene i djeca iz Ukrajine izbjegli u Poljsku, Slovačku i Hrvatsku

Nedjelja, 27.02.2022. | Globus | Najnovije | Sport | Vijesti

Skoro 150.000 državljana Ukrajine napustilo je državu te se uputilo prema susjednim državama koje su im otvorile svoje granice za siguran smještaj tokom ruske invazije koja traje već četiri dana.

Prve izbjeglice iz Ukrajine na željezničku stanicu u Poljskoj stigle su prije prije dva dana, tada ih je bilo tek stotinjak, a do danas je iz Ukrajine izbjeglo 150.000 osoba, među kojima su žene, djeca i starije osobe koje po odluci ukrajinskih vlasti nisu sposobni za odbranu domovine.

Izbjeglice su u petak počele pristizati na željezničku stanicu u poljskom gradu Przemysl u blizini granice sa Ukrajinom, a zahvaljujući organizaciji humanitarnih organizacija te državljanima Poljske, ne zadržavaju se mnogo na stanici te se odmah upućuju ka prihvatnim centrima ili domovima Poljaka koji su odlučili prihvatiti državljane susjedne Ukrajine.

U samo nekoliko dana u Poljskoj su prikupljene velike količine hrane i pića, kao i odjeće i drugih predmeta potrebnih za normalan prihvat izbjeglica iz Ukrajine do njihovog konačnog premještanja. Veliki dio porodica sa djecom smješten je u vojnu bazu Rewita u Marozu.

Osim Poljske izbjeglice odlaze i u Slovačku preko graničnog prijelaza Vysne Nemecke, a slovačka policija je ranije objavila da će primiti i one koji ne budu imali validne dokumente.

Zvaničnica UN-a Kelly Clements je izjavila za CNN da Ukrajinci odlučuju između života i smrti. Ukazala je da je interno raseljeno 850.000 stanovnika. Očekuje da će veliki broj stanovnika izbjeći i u Moldaviju, a što su već mnogi učinili.

Celements je poručila drugim državama da organizuju prijem izbjeglica za koje je navela da bi ih u narednom periodu moglo biti još četiri miliona.

Prve izbjeglice iz Ukrajine sigle su i u Hrvatsku.

(Klix/PRESS)