Četvrtak, 02.05.2024.

Prvi sportista koji se suprostavio Putinovom režimu više neće nastupati za Rusiju

Subota, 26.02.2022. | Najnovije | Sport

Sve je više reakcija iz svijeta sporta na strašni rat u Ukrajini, a sada je prvi ruski sportista odlučio da se “obračuna” s predsjednikom Vladimirom Putinom (69).

Ruski šahovski velemajstor Vjačeslav Tiličejev do daljnjega se više ne želi takmičiti pod ruskom zastavom, javila je njemačka novinska agencija (DPA).

Na ovaj način on se suprostavio ratu u Ukrajini i Putinovom režimu, koji se tokom jučerašnjeg dana obratio direktno ukrajinskim vojnicima te im je poručio da “preuzmu vlast u svoje ruke”.

Istovremeno, Svjetska šahovska federacija (FIDE) također je zakazala hitan sastanak u najkraćem mogućem roku s obzirom na rusku invaziju na Ukrajinu.

Prema informacijama DPA, najavljeni bojkot Šahovske olimpijade, koja je planirana za kraj jula u Moskvi, također bi trebao biti na dnevnom redu sastanka Vijeća FIDA-e.

Ruska gasna kompanija Gazprom glavni je sponzor FIDA-e koja ima i druge važne ruske partnere. Predsjednik Fide Arkadij Dvorkovič je Rus.

Bio je predsjednik organizacije Svjetskog nogometnog prvenstva 2018., a prethodno je dugo godina bio aktivan u politici, uključujući i ulogu jednog od potpredsjednika vlade u Moskvi.