Četvrtak, 02.05.2024.

Košarkaši BiH u dramatičnoj utakmici poraženi od Litvanije u Tuzli

Četvrtak, 24.02.2022. | Najnovije | Sport

Košarkaška reprezentacija BiH u prepunom tuzlanskom Mejdanu poražena je od selekcije Litvanije rezultatom 78:77 u okviru 3. kola druge runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, ali i dalje ima velike šanse da se plasira u naredni krug.

U treću rundu, odnosno završnu fazu kvalifikacija, plasirat će se tri najbolje selekcije iz svake grupe, a vrijedi istaći da se prenose bodovi iz aktuelne druge runde i zbog toga je ova utakmica bila vrlo važna.

Pred oko 5.500 ljubitelja košarke naš tim je sjajno otvorio utakmicu i poveo je 15:6 sredinom prve četvrtine, ali Litvanci su se oparavili i u drugoj dionici su poravnali na 31:31.

Do isteka prvih 20 minuta igre bh. tim je ponovo ušao u dobru seriju, te je na poluvrijeme otišao vodstvom 41:36.

Početak drugog poluvremena pripao je Litvaniji koja je u 25. minuti prvi put povela na utakmici 47:46, a nakon treće četvrtine gosti su imali četiri poena prednosti (60:56).

Pad u našoj igri bio je osjetan pa je Litvanija tri minute prije kraja povela 74:66, ali košarkaši BiH su napravili seriju 6:0 i dvije minute i 20 sekundi do kraja stigli su na samo dva poena zaostatka (74:72).

Uslijedila je prava drama, imali smo čak tri napada za izjednačenje, ali nažalost nismo iskoristili šanse koje su nam se ukazale i gosti su u triler završnici došli do treće pobjede u kvalifikacijama, dok je ovo za naš tim bio prvi poraz.

Najefikasniji u našim redovima bili su Miralem Halilović sa 20, Džanan Musa sa 14 i Amar Gegić sa 11 poena.

Vrijedi spomenuti da je u finišu meča naš kapiten Miralem Halilović doživio nezgodnu povredu poslije jednog doskoka i u prvi mah se čini da je u pitanju teža povreda.

Kod Litvanaca su se istakli Osvaldas Olisevicius sa 18 i Martynas Echodas sa 13 poena.

Već u nedjelju ovi rivali odigrati će novi meč, ovaj put u Litvaniji u okviru 4. kola kvalifikacija. Posljednja dva duela BiH će imati u julu kada gostujemo Češkoj te dočekujemo Bugarsku.