Petak, 26.04.2024.

Suze za kraj najtužnije teniske priče: Veliki Del Potro završio karijeru

Srijeda, 09.02.2022. | Najnovije | Sport

Karijeru ispisanu teškim nesrećama završio je Juan Martin del Potro, čuveni argentinski teniser koji je poražen od Federica Delbonisa u prvom kolu ATP turnira u Buenos Airesu.

Da svaka priča nema sretan kraj potvrdio nam je Juan Martin del Potro. Čovjek za kojeg će ostati upamćeno da je svijetu podario najrazorniji forhend modernog tenisa, pred domaćom publikom Buenos Airesa odigrao je posljednji meč u karijeri i u 33. godini zbog teških povreda rekao zbogom velikoj ljubavi.

Del Potro je zaigrao tenis nakon više od dvije i po godine, koliko je prošlo od njegove posljednje povrede. Nakon toga je odradio dvije operacije i pokušao se četvrti put vratiti na teren, ali to nije bilo moguće.

Jednostavno, to nije onaj teniser za kojeg mnogi tvrde da bi pomrsio račune “velikoj trojci”, kako je to radio i dok nije počeo muku mučiti s teškim povredama. Manje-više, rezultat meča nije bio u prvom planu. Delbonis je slavio u dva seta rezultatom 6:1 i 6:3.

https://twitter.com/Olly_2022/status/1491213227535249413?s=20&t=pDGvQSWZsFwPIQCxVPDULQ

Odlazak velikog Delpa, “Diva iz Tandila” logičan je rasplet nakon što je više od pet godina karijere proveo zakovan za krevet za rehabilitaciju. U četiri navrata odradio je teške operacije i svaki put se vraćao. I ovoga puta je to napravio, ali je na kraju shvatio da su neke više sile odlučile da Delpo ne treba biti na nekoj stepenici više u piramidi velikana.

Igrač, koji je tenisu pokazao vjerovatno i najjači forhend kojim je na suze tjerao i teniska visočanstva poput Rogera Federera, na kraju se emotivno slomio i zaplakao pred armijom svojih navijača u Buenos Airesu. Nije izdržao, a fanovi su mu pjevali pjesme kao da se radi o nogometnom meču.

“Teško je objasniti kako sam se osjećao na terenu”, rekao je Del Potro poslije dugog zagrljaja s Delbonisom na mreži.

Tokom blistave karijere, u kojoj bi sigurno imao i više od 50 ATP turnira, highlight će ostati osvojeni US Open iz 2009. godine. Sezonu prije toga igrao je finale istog turnira, a pamtit će se i srebro s Olimpijskih igara 2016. godine te osvojen Davis Cup s Argentinom usred Hrvatske.

Čuveni Div iz Tandila u penziju odlazi s 22 ATP titule, što je i više nego impresivan podatak kada se uzmu u obzir nesreće koje su ga zadesile. Važnije od svega, ostaje upamćen kao teniser kojeg su svi voljeli, gdje god se pojavio. Bio je i treći igrač svijeta 2018. godine.

Adios, Delpo!