Petak, 03.05.2024.

Transrodna pjevačica Alina Juhart; Nisam odstranila spolni organ, divim mu se [foto]

Četvrtak, 16.02.2023. | Magazin | Najnovije

Neočekivano se desilo. Nisam vjerovala da će me pozvati u šou, iako pjevam već duže vremena – rekla je Alina, pjevačica iz Maribora. Transrodna pjevačica je rođenda kao muškarac, a prije nekoliko godina je shvatila da je zarobljena u “pogrešnom tijelu”.

-Moj brat je sportista, a ja sam od djetinjstva primijetila da nemam želju da se bavim sportom. Sa osamanaest godina sam shvatila da mi se sviđaju muškarci. Nisam usklađena sa estetskim korekcijama. Prihvatila sam svoje tijelo, jer sam se takva rodila. Nisam odstranila muški spolni organ. Divim mu se – rekla je.

Izazovi

Alina je rođena kao Alino, te je javno govorila o svakodnevnim poteškoćama i izazovima sa kojima se suočavala.

-Mislim da je to bilo još kad sam bila djevojčica, ali to je proces, pa i dan-danas posumnjam u sebe. Znate, to nije lak život. Ponekad kad šetam ulicom, ljudi me gledaju, pa onda čuju glas, a ja moram da objasnim ljudima – ispričala je ona za i dodala:

Ja sam imala haljine kod kuće, još prije deset godina sam ih oblačila, ali javno i prvi put je to bilo prije četiri godine u Splitu. Tad sam osjetila potrebu da ponesem haljinu i tad sam procvjetala i od tada ne skidam haljine. Ne nosim pantalone, ne nosim farmerice, ništa, uvijek haljine, ne mogu bez njih više – rekla je ona.

Alina je otvoreno govorila i o temi koja najviše najviše intrigira javnost, a tiče se njenog seksualnog života i odabira partnera. Priznala je da joj se mnogi muškarci udvaraju samo kako bi imali seksualne odnose, međutim nju takve ponude ne zanimaju, jer ima visok stepen samopoštovanja.

-Mnogi muškarci su htjeli da dođu sa mnom u kontakt. Polovina njih žele seksualni aspekt koji mene ne zanima. Ustvari ne polovina, nego 75%, a to mene ne zanima, jer ja poštujem svoje tijelo i svoje vrijednosti. Nikog ne osuđujem, ali to je granica koju ja postavljam. Zanima me, naravno, u nekom normalnom odnosu. Onda su tu muškarci koji su spremni na sve, ali nisu za mene – rekla je Juhart.

Ljubavni život

Osvrnula se i na svoju posljednju ljubavnu vezu, te otkrila da je njen posljednji muškarac imao sve, osim hrabrosti da se sa njom ruku pod ruku pojavi javno, što se pjevačici nimalo nije dopalo.

-Moje je posljednje iskustvo bilo sa dečkom koji je imao 99 posto svega što sam ja htjela, ali nije imao taj 1% koji je najvažniji, a to je da izađe sa mnom u javnost. Mislim da pored mene treba da hoda muškarac koji će biti preponosan na mene i na kojeg ću ja biti preponosna – rekla je Alina.

Šta god mislili o njenoj promjeni spola, seksualnim afinitetima i slično, treba joj odati priznanje na hrabrosti da se upusti u jednu takvu avanturu, s obzirom da živimo u izuzetno konzervativnoj sredini brdovitog Balkana, koja se ne libi da osudi, uvrijedi i ponizi sve one koji iskaču iz ustaljenog i prihvatljivog šablona življenja i ponašanja. Iz priloženog možemo vidjeti da je put transformacije koju je prešla bio izuzetno dug, za pretpostaviti i naporan. Slike nekad i sad, odnosno Alino i Alina svjedoče o tome kolika je promjena neophodna da bi se osjetila sloboda.

avaz/press