Četvrtak, 02.05.2024.
In

LICE JOJ SE DEFORMISALO: Evo šta se dogodilo ženi kada je uzela lijek koji kod nas svakodnevno gutaju

Utorak, 16.04.2024. | In

Četrdesetpetogodišnja Iračanka uzela je dvije tablete lijeka ibuprofen od 400 miligrama kako bi zaustavila nešto što joj je djelovalo kao početak gripa.

Međutim, nesretna žena je dobila toliko jaku negativnu reakciju na lijek da je pohitala u bolnicu. Popila je ibuprofen i pretrpjela je užasne nuspojave koje su uzrokovale crvenilo i otok očiju i usana samo nekoliko sati nakon uzimanja lijeka.

Na licu su joj se pojavile ljuske, poput onih na tijelu zmije te je zbog toga hitno prevezena u bolnicu Al Nasirija. U bolnici joj je dijagnostikovana teška nuspojava na ibuprofen nazvana Stivens-Džonsonov sindrom.

Riječ je sindromu do kojeg dolazi kada imuni sistem pretjerano reaguje na lijek tretirajući ga kao prijetnju.

Zbog toga dolazi do upala, a organizam napada vlastite stanice, poput onih na koži, što rezultira pojavom otoka i plikova. To može prouzrokovati probleme s kožom, pa čak i odvajanje vanjskog sloja kože na nekim mjestima, prenosi Daily Mail.

Četrdesetpetogodišnjakinja je poslata na odjeljenje intenzivne njege. Tamo je primila infuziju i propisan joj je antibiotik. U bolnici je provela sedam dana dok se otoci nisu povukli.

Žena nikada prije nije imala tako intenzivnu reakciju na ibuprofen, a još nije utvrđeno da li je pretrpjela dugoročne posljedice.

“Ibuprofen je dugo bio prvi izbor za ublažavanje bola i upravljanje upalama. Međutim, iako je ibuprofen siguran, rijetka pojava teških reakcija poput Stivens-Džonsonovog sindroma služi kao podsjetnik da nijedan lijek nije moguće uzeti bez određenog rizika”, rekli su doktori.