Petak, 03.05.2024.
In

Najzdravija salata na svijetu koju “niko” ne jede: Djeluje antikancerogeno, antibakterijski i protuupalno

Petak, 12.04.2024. | In

S ocjenom 1000/1000, na Indeksu agregatne gustoće hranjivih tvari (ANDI), potočarka je postigla doslovno savršen rezultat, a dobila je i najvišu ocjenu prema CDC indeksu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, piše Jutarnji. 

Naime, dokazano je da potočarka ima antidijabetička, antioksidativna, antikancerogena, antibakterijska, protuupalna, kardioprotektivna antimikrobna, dermatološka, antialergijska, antipsorijatična, antigenotoksična, hipolipidemijska i mnoga druga svojstva. Sadrži mnogo luteina i velike količine joda te se ne preporučuje ljudima koji pate od hipertireoze, piše Gospodarski.hr.

Potočarka je okusom ljutkatsa i najbolje ju je koristi dok još nije procvala zbog smanjene doze ljutine. Koristi se u salatama, kao začin, čaj, svježe iscijeđen sok te u obliku kapi i tinktura, prenosi Kreni zdravo. Preporučuje se uzimanje svježeg soka u omjeru 1:5 s obzirom na činjenicu da čisti sok od potočarke može izazvati upalu želuca i ždrijela. Svježi sok potočarke konzumira se prema propisanom receptu jer nije preporučljivo svakodnevno uzimanje soka već s pauzama. Koristi se za liječenje oboljenja kože, kožnih nečistoća i kod opadanja kose na način da se sok trlja u vlasište ili na glavu stavljaju oblozi, Zdrava priroda

Znanstvena istraživanja govore o antikancerogenom djelovanju potočarke te kao pomoć u liječenju kardiovaskularnih bolesti. Potvrđeno je da redovito konzumiranje manjih količina ove biljke može spriječiti rak prostate i debelog crijeva. Istraživanja su pokazala da oblog od lišća potočarke učinkovito djeluje na suzbijanje tumora žlijezda ili limfnih čvorova, piše Agroklub.