Petak, 19.07.2024.

Može izazvati trovanje: Ako ovo vidite na luku, odmah ga bacite

Utorak, 09.07.2024. | In | Najnovije

Luk ima karakterističan okus pa je stoga univerzalan dodatak jelima, a možete ga i dinstati ili koristiti u sirovom obliku. Ako ga pravilno skladištite, može vam potrajati mjesecima, ali znanstvenici upozoravaju da u jednom slučaju može biti opasan po zdravlje.


Bez obzira na to što se luk smatra veoma otpornom i dugotrajnom namirnicom, to ne znači da je imun na oštećenja. Čak i ako maksimalno vodite računa o pravilnom čuvanju, nećete moći spriječiti klijanje u nekom trenutku, prenosi Krstarica.

Klijanje koje je karakteristično ne samo za luk već i za druge vrste povrća, kao što su češnjak i krumpir, prirodan je dio životnog ciklusa biljke. Klijanje se pojavljuje kada su se stvorili uvjeti za rast biljke, a što je posebno zanimljivo, klijanje će se pojaviti i bez sadnje u zemlju.

Ako luk čuvate na svijetlom, toplom i vlažnom mjestu, to će ubrzati klijanje. Za biljke je ova pojava znak da je počelo proljeće.

Pomalo iznenađujuće, jedenje proklijalog luka nije štetno, sve dok luk nije truo i mekan. Svaki dio proklijalog luka je siguran za konzumaciju, jedina mana je što proklijali luk nije toliko sladak i ima gorak ukus.


Međutim, kako znanstvenici upozoravaju, kada je luk mekan, truo ili pljesniv, nikako ga ne biste smjeli jesti. Pokvareni luk može biti otrovan i opasan po zdravlje.