Četvrtak, 28.03.2024.

Mlada Bosanka liderka godine u Švedskoj: Kao vino, što starija to sam uspješnija

Četvrtak, 25.05.2023. | Biznis | Najnovije

Azra Osmančević je liderka godine u Švedskoj i prva je Bosanka koja je dobila ovo značajno priznanje. U emotivnom razgovoru za N1 ispričala nam je svoj životni put od Brčkog ka Skoplju i dalje ka Švedskoj i kako je gradila put od državne službe, privatnog sektora i u konačnici mlade poduzetnice. Također, ne krije da bi voljela da svoja znanja i vještine podijeli sa mladim ljudima u Bosni i Hercegovini, koji su je, kako je kazala, oduševili, ali i da u konačnici investira u svoju BiH.

Na početku Azra nam je objasnila od koga je dobila ovo značajno priznanje.

“To je najveća organizacija za liderstvo u Švedskoj. Oni snaprave tu listu, 75 žena ispod 35 godina ili do 35 godina. Prošle godine sam bila na 12. mjestu, a ove godine na prvom. Kao vino sam, svake godine sam sve bolja i bolja”, kroz smijeh je ispričala Azra.

N1

Žene sa područja bivše Jugoslavije, navodi Azra, su izuzetno uspješne u Švedskoj.

“Od nas 75, 13 je sa Balkana. Od svih stanovnika u Švedskoj 0,3 posto su sa Balkana i veoma nam dobro ide”, objasnila je Osmančević.

Put ka Švedskoj

Zbog salmonele u bolnici, Azra se rodila u Brčkom umjesto u Tuzli, ispričala nam je.

“Imala sam četiri godine kada je rat krenuo i kada je pao most u Brčkom gdje su moji djed i nana živjeli. Moji roditelji su se dogovorili da mama i ja izađemo iz Bosne i Hercegovine i odemo u Skoplje kod mamine drugarice. Bili smo par sedmica tamo i došli smo na autobusku stanicu. Tamo su bili plakati gdje je stajalo: Švedska, Norveška,  Danska, Njemačku… i mogao si da biraš. Mama je izabrala Švedsku, jer je relativno blizu”, prisjetila se Osmančević.

Emotivno se Azra prisjetila i kako se razdvojila sa ocem i kada je on plakao jer odlazi iako je, sjeća se, imala četiri godine.

N1

Život  u Švedskoj

U Švedskoj se Azra školovala i završila Pravni fakultet i prošla sve stepenice od državnog posla, privatnog sektora do vlastitog biznisa.

“Također sam mama dvije djevojčice. Ali, nikada nisam planirala nekako sam željela da osjetim šta će biti moj naredni potez. Želim da vrijeme i novac uložim u ono pozitivno i što će promijeniti, unaprijediti društvo”, kaže Osmančević.

Također, pogledajte šta je to još Azra poručila gledaocima N1 i čitateljima N1info.ba a pogotovo mladim ljudima u BiH i hoće li investirati u svoju BiH.