Srijeda, 23.10.2024.

(VIDEO) Harmonikaš iz BiH kupio kuću u Njemačkoj, pa se šokirao: Uložio 3.500 eura, a PUNO VIŠE PARA NAŠAO u ruševinama i smeću

Četvrtak, 29.08.2024. | Na mreži | Najnovije

Dženan Ćišić otišao je u Njemačku 2014. godine sa namjerom da ostane tri mjeseca na privremenom radu, ali je tamo ostao deset godina.

Ćišić je odlučio da potraži bolju budućnost u inostranstvu. Nekadašnji harmonikaš, koji je svirao po kafanama, sada je postao profesor muzičkog obrazovanja i vozač velikog tramvaja.

Dok je radio u Njemačkoj, Ćišić je riješio i svoj stambeni problem. Poslao je ponude na oko 75 aukcija u potrazi za jeftinom nekretninom.

– Meni je kirija bila baš… Kredit ne mogu, ne smijem, iz vjerskih razloga zabranjeno. Reko, ja ću nešto sam. Vidim ja postoje aukcije u Njemačkoj. I ja sam počeo da šaljem ponude, koliko imam para u kešu, toliko ponudim. Ako prođe – prođe. Poslao sam oko 75 ponuda prije toga – objašnjava Ćišić.

Na jednoj od aukcija, uspio je da kupi staru kuću u okolini Lajpciga za 3.500 eura.

– Zaposlio se ja, vozim tramvaj, onaj veliki, ko voz. Kad zvoni mi telefon. Kaže žena, čestitam, pobijedili ste na aukciji. Kažem, gospođo, kakvoj aukciji. Kaže ona meni kuća. Počeo da me hvata strah, da vidim gdje, šta kako. Ne znam gdje sam predao, imam ja toga, mislim se u sebi. Kad mi reče grad i mjesto, sjetio sam se odmah. 3.550 eura, komplet, onakva kakva jeste. I smeće, i blago i sve što je bilo, meni je pripalo – prisjeća se Ćišić.

Pronalaženje dragocjenosti i obnova kuće

Sreća mu se osmijehnula kada je u kući pronašao dragocijenosti koje su pokrile troškove obnove. Otac je prvo pomislio da je platio 62.500 eura zbog nesporazuma, ali je kasnije shvatio da je cijena bila znatno manja. Kada je počeo da iznosi smeće, Ćišić je izbacio više od 40 kubika tokom procesa koji je trajao 11 mjeseci.

– Kad sam vidio prvih dvadeset eura u kuhinji, kroz smijeh sam istakao da nema sretnijeg čovjeka od mene. U jednoj koverti koja je bila u knjizi, našao sam kovertu sa novcem, a suma je bila tolika da sam sve troškove podmirio – dodaje Ćišić.

Sada pomaže mnogim ljudima iz svog rodnog kraja da se snađu u Njemačkoj i planira da se vrati u Bosnu kako bi pokrenuo seoski turizam u svom mjestu, piše Blic.