Četvrtak, 25.04.2024.

Ona je najmlađa novinarka u Gazi: Upoznajte 9-godišnju Lamu Jamous

Subota, 27.01.2024. | Na mreži | Najnovije

Devetogodišnja Lama Abu Jamous počela je majčinim telefonom da snima ono što preživljava u Gazi, i to postavljala na svoju Instagram stranicu, koja sada ima više od 770.000 pratilaca.

Nakon što je Izrael ofanzivom odgovorio na terorističke napade Hamasa u oktobru, Lama i njena porodica bili su primorani da napuste svoj dom u gradu Gaza usljed učestalih zračnih udara, navodi CNN. Trenutno je u izbjeglištvu na jugu Pojasa Gaze.

Željela sam da pokažem jasnu sliku svijetu: da djeca u Gazi pate. Nema hrane i vode. Nemamo ništa”, kaže mala novinarka koja svoje izvještaje objavljuje na Instagramu. Lama je intervjuirala djecu ranjenu u izraelskim bombardovanjima, prikazala iskustvo boravka u školskim skloništima.

Postala je glas najranjivijih u Gazi – djece, ističe CNN.

“Kada je rat počeo, znali smo da ima nešto da kaže. Zgrabila je telefon i počela da pravi vlogove o situaciji u Gazi, bombardovanju i raseljavanju ljudi”, izjavio je za AFP njen ujak Ahmad.

Djevojčicin uzor je njen otac koji radi kao novinar za mrežu Al Jazeera. On je CNN-u izjavio da je veoma ponosan na nju. “Patimo u ratu kao i drugi ljudi u Gazi. Njena poruka svijetu je jasna – molimo vas, zaustavite rat i vratimo se normalnom životu”, poručio je Lamin otac.

Prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi od početka izraelske ofanzive ubijeno je 26.000 osoba, od čega su dvije trećine žene i djeca.

“Zdravo ljudi, kako ste? Danas sam na krovu neke zgrade pokušavajući uhvatiti signal da razgovaram s vama, ovo je već peti put da su komunikacije prekinute u Gazi. Možete vidjeti šatore izbjeglica.

Nema hrane ili vode dostupne, a ono što ima, može se pronaći u malim količinama po vrlo visokim cijenama. InshAllah, rat će uskoro završiti i svi ćemo biti dobro“, rekla je malena novinarka u svom izvještavanju iz Gaze u jednom od svojih videa.