Subota, 27.04.2024.

Ne, nije vic: Bosanac u Beogradu ušao u pekaru i tražio burek. Nastao je rat na društvenim mrežama

Petak, 09.02.2024. | Na mreži | Najnovije

Vječita rasprava među ljudima širom regiona da li je jedini pravi burek onaj sa mesom ili postoji i burek sa sirom, kremom, prazan… još jednom je na društvenim mrežama podijelila ljude.

Dok su jedni smatrali da burek sa mesom nije čak ni burek, drugi su pokušavali da sačuvaju tradiciju. U toj raspravili javila se i jedna Beograđanka, inače radnica pekare, koja je na društvenoj mreži X, objasnila kako je “očitala lekciju”, jednom Bosancu usred Beograda.

– Apropo bureka…

– Jedan burek, moliću.

– Sa čim?

– Burek je sa mesom! (nadmeno).

Pekarki ne ide da se raspravlja, ali sam ovom zadrtom nacrtala da je on sada u Beogradu i da u Beogradu imamo i burek sa sirom. I prazan burek. I burek sa kremom. I ako mu se ne sviđa, neka ide kući!”, napisala je ona.

“Najbolji je sa dimljenom butkicom”

Njena objava natjerala je ljude još jednom da napišu koje to vrste bureka postoje i koji im je omiljeni, a nekim vrstama bureka bila je većina iznenađena.

“Kada bi mu pomenula pica burek on bi umro”, “Najbolji koji sam jela je sa dimljenom butkicom. Jela sam i sa ćevapima i sa slaninicom i sa kremom i bananama. Ovaj posljednji je baš bizaran. Nekako, ne ide. Ali sa dimljenom butkicom, spektakl”, “Prazan burek meni je najbolji”, “E dobro si mu rekla. Muka mi je više od tih teorija o bureku”, “Naravno da je samo sa mesom, saberite se”, pisali su oni.

Tada se radnica pekare još jednom javila pa napisala.

– Poštujem da je u njegovoj zemlji burek samo sa mesom. U mojoj nije, a pošto se radnja dešava u mojoj zemlji, dotični neka se prilagodi. Ja kad odem u Bosnu tražiću burek koji je samo sa mesom, nikakav problem. Zlo mi je od svih koji odu bilo gdje i drsko nameću svoje običaje. E, nećeš ga majci! – oštro je zaključila, piše Blic.