Ponedjeljak, 26.02.2024.

Sveštenik vandalskim činom rasplakao mališane: Uništio izrezbarene bundeve koje su djeca pripremila za Noć vještica

Utorak, 24.10.2023. | Na mreži | Najnovije

Jaromir Smejkal, sveštenik iz češkog sela Kurdejova, uništio je izrezbarene bundeve koje su djeca pripremila za Noć vještica i tako rasplakao mališane. Na Facebook stranici sela prošle su sedmice osvanule fotografije uništenih bundeva, ali tada niko nije znao ko je to učinio.

“Naša povorka bundeva i fenjera protekla je u odličnoj atmosferi punoj dječjeg entuzijazma, a vjerujemo da su se i odrasli fantastično zabavili dok su gledali oduševljenje u očima mališana. Vjerovatno nećemo pronaći dotičnog vandala koji je djeci pokvario radost, ali vjerujemo da čita ovu objavu i da mu je muka od samog sebe”, napisali su mještani na Facebooku. 

Mališani su se silno rastužili što su im uništene bundeve i neki su čak i zaplakali, a komentari su preplavili društvene mreže. Nakon toga neko se ponovo obrušio na bundeve, a nakon što je bijes mještana počeo rasti, saznalo se da je počinilac – sveštenik. 

Sveštenik je poslao otvoreno pismo u kojem se branio kako bi drugačije postupio da je znao da su bundeve rezbarila djeca. 

“Izlazeći iz župnog dvora u nedjelju naveče ugledao sam brojne simbole satanske svetkovine Noći vještica postavljene ispred naše svetinje. Postupio sam prema svojoj vjeri i dužnosti oca i zaštitnika djece koja su mi povjerena i uklonio te simbole”, napisao je. 

Dodao je i kako smatra da je tradicija Noći vještica začeta u “savremenom paganskom svijetu” kao protivteža katoličkom prazniku Dušnog dana, tvrdi Smejkal, inače župnik rimokatoličke crkve svetoga Ivana Krstitelja. 

“Međutim, pokušajte zapamtiti da je moja dužnost kao autoriteta i sveštenika zaštititi djecu i porodice od skrivenog zla”, nastavio je. 

Zanimljivo, izvinjenje djeci uputila je i Brnska biskupija, čiji su predstavnici osudili Smejkalov čin, navodi “Index”.