Subota, 04.05.2024.

VIDEO Jamie Oliver nikad nam neće dosaditi, a posljednji recept mu je hit

Utorak, 20.12.2022. | In | Najnovije

PROKULICE su divno zimsko povrće, a po njegovom receptu pravo su čudo. Najprije ih prokuha, a za to vrijeme u tavi poprži komadiće kobasice (sirovo začinjeno mljeveno meso, izvađeno iz crijeva), crveni luk, jabuku i kadulju. U to uvalja prokuhane prokulice i to je sve – ovaj slasni prilog je gotov.

U nastavku pogledajte videorecept koji prikazuje kako ovo nekima mrsko povrće pripremiti na Jamiejev način, a usput se i podsjetite kako je sve krenulo i kako je Jamie postao zvijezda čije se emisije rado prate diljem cijelog planeta.

Kako je postao planetarno popularan?

Britanski chef slavu je stekao televizijskim emisijama Goli kuhar i Revolucija hrane Jamieja Olivera. Ono što ga svakako ističe je poseban pristup kuhanju, u kojem su sadržani velika brzina, spontanost i kuhanje od oka. 

Njegova kuharska avantura počinje sa 16 godina kada je molio kuhare u restoranu svojih roditelja da im pomogne. Dopustili su mu da radi, nakon čega je krenuo sa školovanjem na Westminster Catering Collegeu, ali je i otputovao u Francusku na dodatnu obuku. 

Prvi pravi posao dobio je u Londonu kao glavni slastičar u restoranu Neal Street, no ubrzo je krenuo raditi kao pomoćni kuhar u River Cafeu, gdje je njegov specifični talent otkriven tijekom snimanja dokumentarca o restoranu. Televizijska postaja Optomen ubrzo ga je angažirala za vođenje televizijske emisije Goli kuhar. Emisijom je predstavio pojednostavljenu pripremu hrane s osnovnim sastojcima i tehnikama kuhanja.

Objavio je i brojne kuharice i vlastitu liniju posuđa. Osnovao je i zakladu The Fifteen Foundation, čiji je glavni cilj pružiti priliku siromašnim mladim ljudima da dožive karijeru u kulinarskoj industriji. Zašto baš broj petnaest? “Odabrao sam broj petnaest jer vjerujem u mlade ljude s talentom koji se može osloboditi strašću prema dobroj hrani i smislenom napornom radu”, rekao je Jamie.

U televizijskoj emisiji Jamie’s School Dinners postavio si je izazov obučavanja djelatnika školske kuhinje za pripremu novih i zdravijih obroka. Emisija mu je pomogla pri pokretanju kampanje Feed Me Better kako bi poboljšao kvalitetu obroka u britanskim školama.

Kasnije televizijske emisije sve su se više doticale brže pripreme jela, trajanja od 15 do 30 minuta. 2009. godine izdao je i časopis Jamie Magazin, koji je nakon osam godina prestao izlaziti. Velik neuspjeh je doživio 2019. godine, kada je zbog nemogućnosti plaćanja troškova zatvorio više od 20 restorana. 

Bez obzira na neke neuspjehe i loše poslovne odluke, njegove kulinarske emisije još uvijek se emitiraju na brojnim televizijskim postajama. Svakako, Jamie nije odustao od cilja: približiti ljudima jednostavnu i brzu pripremu obroka. 

indexhr/press