Subota, 04.05.2024.

Da li znate da zvijezde njujorške jazz scene sviraju u Sarajevu?

Ponedjeljak, 19.12.2022. | In | Najnovije

U petak, 23. decembra, u Bosanskom kulturnom centru KS, sa početkom od 20.00 sati, realizovat će se džez koncert Sinan Alimanović International Band-a, koji predstavlja i koncertnu promociju albuma “Lejla”, snimljenog i izdatog u svjetskoj prijestolnici džeza, u Njujorku. Tim povodom, iz Njujorka u Sarajevo stižu članovi ritam sekcije, Harvie S (kontrabas) i Alvester Garnett (bubanj), instrumentalisti koji spadaju među najznačajnije umjetničke stubove savremene njujorške džez scene.  

Harvie S je nagrađivani kontrabasist, kompozitor, aranžer, profesor na Manhattan School of Music, producent, ali i inovator koji je za firmu Acoustic Image dizajnirao UpShot Harvie S Signature pojačalo. U višedecenijskoj karijeri svoje ime je upisao zlatnim slovima u porodično stablo džez stvaralaštva, višestrukim saradnjama sa najuticajnijim autorima ovog pravca savremene umjetničke muzike, a samo neki od njih su: Kenny Barron, Chick Corea, Chet Baker, Dexter Gordon, Tonny Bennett, James Brown, Michael i Randy Brecker, Mike Stern, Yusef Lateef, Joe Lovano, Maria Schneider, Tom Harrell, Steve Kuhn, Pat Martino, Manhattan Transfer, James Moody, Eddie Henderson, John Scofield, Alan Broadbent…

Njujorški bubnjar Alvester Garnett, dobitnik nagrade Thelonious Monk International Jazz Drum Competition, prvi put će se predstaviti pred sarajevskom publikom, na koncertu Sinan Alimanović International Band-a. U bogatoj karijeri, Alvester Garnett bilježi saradnje i diskografska izdanja, sa najrelevatnijim predstavnicima svjetske džez scene, među kojima su: Regina Carter, Abbey Lincoln, Roy Hargrove, Wynton Marsalis, Pharoah Sanders, Clark Terry, Betty Carter, Dee Dee Dridgewater, Dianne Reeves, Benny Goldson itd. 

Za razliku od Alvestera Garnettea, Harvie S je već svirao pred sarajevskom publikom, 2017. godine, na koncertu Sinan Alimanović & Harvie S International Band, te je tom prilikom u jednom od intervjua izjavio: 


Sinan Alimanović je sjajan kompozitor, pijanist i aranžer, kao i muzičar svjetske klase. On ima veliko tehničko znanje, ali svira iz srca. On je veoma misaon i dubok muzičar. On se ne dokazuje, već ide za srcem muzike. Zaista u tome uživam. Naravno, ima veliko znanje o historiji džeza, klavirsku tehniku i stil. Navedene elemente kombinira da se izrazi. Dok svira, on sluša šta se događa oko njega i odgovara na to veoma pozitivno.”

Sinan Alimanović International Band, za sarajevsku publiku, 23. decembra, priprema večer čiste umjetničke muzike kojoj će pokraj navedenih umjetnika, doprinijeti Adam Klemm (sopran i tenor saksofon) i Lejla Alimanović (glas, el. klavir), a sve pod vodstvom bh džez ambasadora Sinana Alimanovića.

U prodaji je, preko sistema Kupikartu,ba, ograničen brooj ulaznica.