Nedjelja, 29.01.2023.

Tokom Svjetskog prvenstva u Kataru zabranjene su ove mobilne aplikacije pod prijetnjom krivičnog gonjenja

Subota, 19.11.2022. | Globus | Na mreži | Najnovije

Brojni navijači iz cijeloga svijeta koji putuju u Katar na Svjetsko prvenstvo morat će deinstalirati aplikacije kao što su online klađenje ili LGBT platforme za upoznavanje kako bi izbjegli krivično gonjenje.

Svjetsko prvenstvo se bliži, a isto tako i porast navijača. Ali, fanovi će morati biti pažljivi kada je u pitanju njihov pametni telefon.

Online klađene i kockanje zabranjeni

Nacionalna komisija za računarstvo i slobode (CNIL) je 11. novembra savjetovala pristalice koji putuju u Katar da koriste telefone na kojima nema aplikacija ili telefone za jednokratnu upotrebu, jer je potrebno poduzeti dodatne mjere opreza kako bi se izbjeglo hapšenje.

Online klađenje i kockanje su zabranjeni u Kataru. Počinitelju prijeti kazna zatvora “u trajanju do tri mjeseca i/ili novčana kazna do 3.000 katarskih rijala (otprilike 800 eura)” prema članu 275 lokalnog krivičnog zakona. Tako bi navijač koji bi se kladio putem telefona prije meča bio uhapšen, te im se savjetuje da deinstaliraju bilo koju takvu aplikaciju.

Još jedna zabrana vezana je LGBT aplikacije za sastanke kao što je Grindr, jer je homoseksualnost ilegalna i potisnuta u Kataru.

S druge strane, svaki navijač koji se pojavi u Kataru mora preuzeti dvije aplikacije – zvaničnu aplikaciju Svjetskog prvenstva “Hayya” koja će se koristiti za provjeru ulaznica ispred stadiona i aplikaciju za praćenje Covida pod nazivom “Ehteraz”.

Paziti na fotografije i videe

Mnogi ipak sumnjaju da su u pitanju špijunski softveri za katarske vlasti, koji će na taj način imati širok pristup podacima navijača, kao i mogućnost čitanja, brisanja ili uređivanja sadržaja, pa čak i upućivanja direktnih poziva.

Na ovaj način “posebnu pažnju treba posvetiti fotografijama, video zapisima ili digitalnim sadržajima koji bi vas mogli dovesti u poteškoće u odnosu na lokalno zakonodavstvo”, preciziraju iz CNIL-a.

Stoga je navijačima preporučljivo osigurati da telefon nema sadržaj koji bi mogao biti u suprotnosti s lokalnim zakonima.

avaz/press