Nedjelja, 28.04.2024.

Kako napraviti gladak i kremast pire od povrća

Srijeda, 19.10.2022. | In | Najnovije

VJEROJATNO mislite kako vam za jednostavan postupak poput pasiranja povrća i nisu potrebne posebne upute, ali ponekad je upravo najjednostavnije tehnike potrebno temeljito savladati. Iako se čini da je nemoguće pogriješiti, skuhate povrće, napravite pire i gotovo je, dobar kremasti pire od povrća ipak zahtijeva određeno znanje. Tehnike pasiranja mogu se malo razlikovati ovisno o tome radite li s korjenastim ili lisnatim povrćem, ali postoje neka opća pravila kojih se dobro pridržavati.

Tajne glatkog, kremastog pirea

Većinu povrća je potrebno u potpunosti skuhati kako bi se od njega mogao pripremiti savršeno kremast i gladak pire, bez obzira na to hoćete li to povrće kasnije pasirati, miksati ili gnječiti. Također bi trebalo u nekom trenutku ukloniti sve čvrste ili vlaknaste dijelove, poput kožica ili sjemenki.

Kako biste postigli ravnomjerno kuhanje, narežite povrće na male komadiće jednake veličine jer će se tako kuhati istom brzinom, a vaš blender (štapni mikser ili što već koristite) će ih lakše usitniti. Ako radite posebno gust pire ili imate relativno slab blender, možda ćete krutine morati pritisnuti i pogurati kako bi došle u kontakt s oštricom koja se okreće. Imajte na umu da ipak nije sve u teksturi, okus i boja su jednako važni, stoga pazite da vam povrće za pire nije raskuhano.

Završna faza

Završna faza gotovo svih pirea uključuje dodavanje malo maslaca ili ulja za okus, kao i vrhnja, temeljca ili druge tekućine (voda, liker, sok od povrća…) za konzistenciju. Ako koristite blender ili multipraktik, maslac i tekućinu možete ubaciti odmah.

Maslac bi trebao biti sobne temperature, a tekućinu je dobro zagrijati kako bi pire ostao topao. Ako koristite gnječilicu ili pasirku, samo na kraju umiješajte maslac, mlijeko ili bilo koju tekućinu.

Korjenasto povrće

Korjenasto povrće može biti vrlo ukusan prilog kada se pripremi u obliku pirea, a s njim je i najlakše rukovati jer obično nema sjemenke i lako ga je guliti. Jedina tajna ovdje je skuhati povrće dok ne postane potpuno mekano, ali ne brašnasto i natopljeno vodom.

Nakon što je potpuno kuhano (možete ga kuhati u vodi, peći ili kuhati na pari), većina korjenastog povrća može se lako pasirati u blenderu ili procesoru hrane. Krumpir i neke vrste škrobnih tikvi je najbolje zgnječiti ručno jer bi ih centrifuga u blenderu pretvorila u neprimamljivu ljepljivu kašu.

Lisnato povrće

Pire od lisnatog povrća je nešto teže pripremiti, ali i njega treba kuhati do najmekše moguće točke bez da se pritom izgubi boja ili uništi okus. Počnite s uklanjanjem što je više moguće tvrdih vlakana, a nakon pasiranja ga procijedite kroz sito pa u pire umiješajte maslac i mlijeko ili vrhnje.

INDEXHR/PRESS