Četvrtak, 07.07.2022.

Čuveni Bečki dječaci nastupili u Sarajevu: Aplauz i ovacije za “čarobne glasove”

Nedjelja, 19.06.2022. | In | Najnovije | Autor

Sarajevo je sinoć bilo muzički centar Europe – najpoznatiji dječiji hor na svijetu Bečki dječaci (Wiener Sängerknaben), koji su uvršteni na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine, održali su veličanstveni koncert u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

U Narodnom pozorištu Sarajevo održan je koncert Superara pod motom “Zvuci nade”, a na sceni je bilo 200 djece iz Superar hora i Superar klase violina, uz podršku vrhunskih umjetnika Hora bečkih dječaka i Sarajevske filharmonije.

I sinoć je Hor bečkih dječaka oduševio do posljednjeg mjesta ispunjenju dvoranu NPS, u kojoj su prisutni uživali u prikazanoj paleti emocija, satkanu u zvucima melodija iz cijelog svijeta.

Hor bečkih dječaka trenutno broji oko 100 aktivnih članova. Nastao je još 1498. godine kada je car Maksimilijan I naredio osnivanje hora koji će biti pratnja crkvenim misama.

Sarađivali su sa mnogobrojnim kompozitorima poput Mozarta, Schuberta i Brucknera.

Danas Bečki dječaci godišnje imaju i po 300 koncerata širom svijeta.

Školski kampus ove renomirane bečke institucije u međuvremenu je proširen te nudi i mogućnost posjećivanja osnovne škole te gimnazije. Na taj način je konačno i djevojčicama omogućen pristup ovoj instituciji.

Pored četiri dječačka hora institucija sada obuhvata i hor za pjevače u dobi od 10 do 14 godina, djevojački hor, dva osnovnoškolska hora te Chor Juventus za gimnazijalce.

Stigli su konačno u Sarajevo i zaista smo na to ponosni.

A sarajevska publika – probrana i vrhunska – znala ih je više puta nagraditi velikim aplauzima. I zaslužili su.

Program

Čuveni Hor bečkih dječaka će se prvi put nakon 55 godina, pojavili u Sarajevu i koncertno nastupili na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu, kao specijalni gosti.

Ovo je program s kojim su se predstavili Sarajlijama:

Program u Narodnom pozorištu Sarajevo - undefined
Foto: Program u Narodnom pozorištu Sarajevo