Subota, 04.05.2024.

Kamerni teatar: Predstava “Bez portfelja” Gradskog pozorišta Podgorica otvorila 6. festival “Dani Jurislava Korenića”

Subota, 17.12.2022. | In | Najnovije

U Kamernom teatru 55 u Sarajevu večeras je počelo šesto izdanje Međunarodnog festivala “Dani Jurislava Korenića”, koji će trajati do 23. decembra.

Prestižni festival otvorila je predstava “Bez portfelja” Gradskog pozorišta Podgorica u režiji Branislava Mićunovića. Publika je dugotrajnim aplauzom ispratila sjajni glumački ansambl.

Čovjek koji je zatečen u sistemu

– Predstava “Bez portfelja” govori o čovjeku koji je zatečen u sistemu i zarobljen u čeljustima okoline na jedan duhovit i sarkastičan način. Akcent je na problemima svih ljudi na ovim prostorima – izjavio je glumac Dušan Kovačević.

U predstavi su uživali Tatjana Šojić, Gordana Boban, Anila Gajević, Dževdet Tuzlić, Minka Muftić i drugi.

Na sceni Kamernog teatra 55, u takmičarskom dijelu, publici će se predstaviti najkvalitetnije pozorišne produkcije iz regiona.

 Uz večerašnju predstavu, tu su i autorski projekt Marka Grubića i Milene Bogovac – predstava “Udarna vest”, predstava “Naš razred” Gradskog dramskog kazališta “Gavella” u režiji Jasmina Novljakovića, predstava Narodnog pozorišta Tuzla “Djelidba” u režiji Miralema Zupčevića i predstava “Demoni” Narodnog pozorišta “Bitola” u režiji Vasila Hristova.

Nagrada “Avazov zmaj”

Najbolje predstave će izabrati žiri koji čine: predsjednica Jasna Žalica i članovi Adnan Lugonić i Alen Šimić.

Osim nagrada stručnog žirija, urednica rubrike Kultura “Dnevnog avaza” Larisa Sarajlić-Ramović će tradicionalno najboljoj predstavi dodijeliti nagradu “Avazov zmaj”.

Festival će 23. decembra zatvoriti koncert filmske muzike u izvedbi Akademskog kulturnog centra “Seljo”.

Festival je otvorio ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić.