Četvrtak, 02.05.2024.

Cheesecake baklava – kombinacija iz snova

Četvrtak, 15.09.2022. | In | Najnovije

O ovako finom desertu nismo mogli ni maštati!

Cheesecake i baklava su sigurno među najpopularnijim desertima na našim prostorima, a ako ih spojimo u jedan desert moguće da ćemo dobiti najbolju slasticu na svijetu. Tu ideju imala je talijanska pastry chefica Chiara koja je recept za ovu božanstvenu tortu objavila na TikToku i Instagramu. Priprema možda nije najlakša, ali se svakako isplati. Jednom kada probaš ovaj slatki spoj, sigurno ćeš htjeti zapisati recept u svoju bilježnicu s receptima. 

U receptu se koristi mješavina lješnjaka i pistacija, ali ako želiš, možeš ih zamijeniti orasima ili upotrijebiti samo jednu vrstu orašastih plodova. Ako voliš originalni okus baklave, u sirup dodaj malo limunove korice, soka ili ružine vodice.  Cheesecake baklava recept Sastojci: Za kremu: 400 g mascarpone sira 200 g sirnog namaza 200 g šećera 2 jaja 100 g grčkog jogurta 50 g brašna tip 00 1 žličica ekstrakta vanilije Za hrskavu koricu: 10/15 listova tijesta za savijače 100 g krupno nasjeckanih lješnjaka 30 g nasjeckanih pistacija 50 g maslaca za premazivanje Manji komadić maslaca Za sirup: 118 g vode 50 g šećera 70 g meda Ekstrakt vanilije po želji Priprema: Pripremi kremu tako što ćeš zamiješati mikserom jaja, šećer i brašno. Dodaj kremasti sir, sirni namaz, grčki jogurt i ekstrakt vanilije, zamiješaj tek toliko da se sastojci sjedine.  Vrijeme je za slaganje torte. Najprije dobro premaži dno okrugle posude za pečenje maslacem.  U posudu dodaj dva lista tijesta za savijače tako da oblože dno i stranice. Premaži ih maslacem, posipaj lješnjacima i pistacijama. Dodaj još dva lista tijesta tako da pokriju nepokrivene dijelove posude, ponovo premaži maslacem i zatim dodaj orašaste plodove.  Postupak ponovi dok ne dođeš do zadnjih kora koje je potrebno samo staviti, ne premazivati.  Ulij smjesu za cheesecake preko kora, a višak kora koje vise preko ruba posude odreži škarama ili nožem.

Možeš ih i presaviti preko smjese za cheesecake.  Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva, oko 40 minuta ili dok kore i smjesa ne poprime zlatnu boju.  Dok se kolač peče, pripremi sirup tako što ćeš zakuhati sve sastojke u loncu dok ne dobiješ gustu smjesu.  Jednom kada je torta pečena, izvadi ju iz pećnice i dok je još vruća prelij sirupom. Pokušaj sirup izliti samo na koru, no ako se malo prolije po siru nije problem.  Ostavi kolač u kalupu da se ohladi barem dva sata u hladnjaku. Posipaj malo orašida na vrhu torte za ukras i uživaj u svakom zalogaju. 

U slast!

 | Author: Screenshot @chiarapaoli_pastrychef_it