Petak, 26.04.2024.

ZBOG INCIDENTA SA ĐOKOVIĆEM / Vozač taksija u Australiji poručio državljanki Srbije: Vas Srbe treba protjerati, ničemu ne služite, širite zarazu i hoćete da ratujete

Subota, 15.01.2022. | Globus | Najnovije | Region

Kakva je trenutno situaciji u Australiji poslije svega što se desilo Novaku Đokoviću? 

– Nikada, ali baš nikada u Australiji nije bilo ovoliko teško biti Srbin. Tolika količina mržnje nije zabilježena godinama – počela je Jelena priču za Informer.

– Čim neko čuje da sam Srpkinja, odmah me vrijeđa! I nije to slučaj samo sa mnom, nego sa cijelom srpskom zajednicom ovdje. Ponašaju se prema nama kao da smo niža vrsta. Vrijeđaju nas, govore da samo hoćemo da ratujemo, da se naš narod na ulicama ponaša kao bagra i da smo htjeli da izazovemo treći svjetski rat.

Jelena jasno ističe:

– Ne mogu da ćutim. Jasno i glasno branim Novaka. Na poslu su mi odmah sugerisali da pazim šta pričam, da ne napadam Australiju i da biram riječi. Upozoravaju me da ovdje živim i da ovdje gradim karijeru. Oni apsolutno mogu sva vrata da mi zatvore i da mi daju otkaz, ali ako to urade, reći ću da su rasisti. To je za mene čist rasizam! Pre neki dan su me djeca na treningu pitala: “Jeste li vi iz Srbije? Znači li to da ćete sada u zatvor?” Ili, na primjer: “Da li je istina da vi iz Srbije namjerno dolazite u Australiju zaraženi da biste nama prenijeli koronu?” Suludo je šta govore svojoj djeci.

Jedan primjer koji navodi Jelena potpuno je nedopustiv:

– Vozač me je pitao odakle sam, a ja sam mu rekla sam da sam iz Australije, da bih izbjegla raspravu. Međutim, insistirao je da mu kažem. Rekao je da imam čudan akcenat i pitao me da nisam slučajno iz Srbije. Kada sam mu rekla da jesam, on je iznio svoj stav: “Vas Srbe treba protjerati. Ničemu ovdje ne služite, samo donosite nevolje. Želite da ratujete i širite zarazu!”