Srijeda, 25.05.2022.

Matematičari iz BiH osvojili pet medalja na Balkanijadi

Utorak, 10.05.2022. | In | Najnovije | Autor

Na Kipru je od 4. do 9. maja održana 39. po redu Balkanska matematička olimpijada (BMO). Nakon 2 godine online olimpijada učenici su napokon imali priliku da uživaju u odlasku na takmičenje uživo. Put na Kipar ispostavio se veoma uspješnim za matematičku reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Bh. ekipa sa Kipra se vraća sa osvojenih 5 medalja. Osvojeno je 1 srebro, 4 bronze i jedna počasna pohvala.

Reprezentaciju su činila čak četvorica učenika Druge gimnazije Sarajevo koji su svi osvojili medalje što je uspjeh kakav nije zapamćen u historiji te škole.

Srebrnu medalju osvojio je Boris Stanković, učenik 4. razreda završivši svoju takmičarsku karijeru na Balkanijadama u stilu. Borisu je ovo treća srebrna i ukupno četvrta medalja sa BMO čime se upisao srebrnim slovima u historiju bh. matematike postavši učenik sa najviše medalja na ovom takmičenju u modernoj historiji Bosne i Hercegovine.

Srebrne medalje za bod su izmakle Harisu Imamoviću, učeniku 4. razreda i Benjaminu Mujkiću, učeniku 1. razreda. Bronzanu medalju osvojio je i Mirnes Fehrić, učenik 3. razreda.

Petu bronzanu medalju za BiH osvojio je Marko Dimitrić, a počasnu pohvalu njegov kolega iz Gimnazije Banja Luka Marko Vučić.

Ono što je izazvalo pažnju na društvenim mrežama je činjenica da su se svi članovi bh. reprezentacije slikali ispred državne zastave.