Četvrtak, 25.04.2024.

Znate li zašto su banane uvijek broj 1 na vagi u prodavnicama?

Četvrtak, 10.02.2022. | Najnovije | Zanimljivosti

Gotovo u svakoj prodavnici morat ćete pritisnuti broj 1 kako biste izvagali banane, no jeste li se ikada zapitali zašto su banane uvijek označene brojem 1?

Kroz historiju su banane tradiocionalno bile najprodavanije voće u prodavnicama, a ni danas se situacija nije previše promijenila o čemu svjedoči podatak američkog trgovačkog diva Walmarta koji je u 2015. naveo kako su banane u njihovim prodavnicama najprodavaniji proizvod godine.

Naravno, proizvodi poput artičoke, ananasa ili avokada abecedno dolaze prije banana, ali zbog svoje popularnosti i učestalosti kupovanja banane su zadržale broj 1 na vagi, prenosi 1klik.hr

Zanimljivosti o bananama

Na svijetu postoji hiljadu vrsta banana, a uzgajaju se u 150 različitih država. Banane nisu sezonsko voće jer se mogu uzgajati cijelu godinu, a najviše banana konzumira se u Ruandi; 279 kg banana po glavi stanovnika. Prehrambena industrija koristi skalu od 7 boja kako bi utvrdila zrelost banana, neki preferiraju potpuno zelene banane koje kuhaju prije konzumacije, dok drugi kupuju skoro smeđe banane koje su zbog svoje slatkoće odličan dodatak kolačima i raznim kućnim napitcima.

95% banana koje možemo kupiti u prodavnicama su cavendish banane.