Petak, 19.04.2024.

Ambasada SAD objavila snimak: Poslana poruka cijelom svijetu, a posebno Rusiji

Nedjelja, 08.05.2022. | Na mreži | Najnovije

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavila je video posvećen obilježavanju godišnjice završetka Drugog svjetskog rata u Evropi uoči Dana pobjede nad fašizmom. 

Naglasili su da svijet trenutno proživljava neizvjesna vremena te da je obilježavanje ovog datuma važnije nego ikada ranije.

“Zajedničku historiju radosti i tuge, zajedničku historiju časti i požrtvovanja, zajedničku historiju ljudskih prava, zajedničku historiju za koju smo se borili, zajedničku historiju koja poziva na solidarnost i motiviše nas da pomažemo, zajedničku historiju suprotstavljanja ugnjetavanju, diktatorima, zajedničku historiju poštovanja demokratije, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, zaštite slobodne i pravedne budućnosti za sve.

Zajedničku historiju koja će pobijediti neistine, dominirati nad dezinformacijama, zajedničku historiju koja nas je ujedinila i koja nas drži zajedno, onu koja oblikuje našu budućnost i koja se stvara. Zajedno u dobru, zajedno u zlu. Zajedno“, poruke su američke ambasade sažete u videu koji traje nešto više od minutu.

Video je fokusiran na trenutnu situaciju u Ukrajini pa je tako kroz ubačene fotografije prikazana solidarnost svijeta sa ukrajinskim narodom, ali i u jednom dijelu se pojavljuje i natpis da Rusija pokušava izmijeniti historiju.

Poslana je poruka cijelom svijetu, a posebno Rusiji navodeći parolu “zajedničke historije” spominjući Praško proljeće, pridruživanje Mađarske Evropskoj uniji, ali i Ukrajinu danas prikazujući prikupljanje pomoći Ukrajincima u Poljskoj, vojsku na linijama odbrane.