Subota, 20.04.2024.

NAKON RAZVODA OD POLUMENTE / Selma Mekić otvoreno u Srbiji: Zašto nosim hidžab i zašto je pogrešno misliti da su u islamu žene potčinjene?

Subota, 06.08.2022. | Najnovije | Region

Selma Mekić je jedna od najistaknutijih žena iz Novog Pazara i darovita umjetnica koja ponosno nosi hidžab. Ona ima mnoštvo talenata – uspješna je dizajnerka elegantne, raskošne odjeće, kao i kaligrafkinja koja vješto oživljava tu drevnu arapsku umjetnost. Takođe je diplomirana pedagoškinja, a studije je završila na Fakultetu islamskih nauka u Beogradu.

Selma je žena koja glasno govori o pravima Muslimanki i koja nam predočava zašto je pogrešno misliti da su u islamu žene potčinjene.

Njen poslednji veliki uspjeh je revija u Dubaiju… Ovim riječima Selmu Mekić predstavlja portal Zadovoljna.rs, za koji je o svemu tome otvoreno govorila…

– Glavna inspiracija za moje kreacije je arapska kaligrafija koja je neizostavna kao detalj na svakoj kreaciji. Cilj mi je da žene koje nose moje kreacije izazivaju poštovanje i divljenje. Da budu otmene, elegantne i upečatljive. Na mojoj modnoj reviji birala sam manekenke različite boje kože i nacionalnosti, jer je u toj različitosti ljepota i čar – govori Selma u razgovoru za Zadovoljna.rs.

Kaligrafija je Selmina velika ljubav. Imala je izložbe u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni, Njemačkoj, Teheranu, Dubaiju i Libanu. Kaligrafski rad na koji je Selma posebno ponosna našao se na koricama Tirmizijine zbirke hadisa (kapitalno djelo u Islamu u sedam tomova).

selma-mekic-kaligrafija
Foto: Privatna arhiva

– Da bi nastao jedan moj kaligrafski rad potrebno mi je da osjetim da sam inspirisana za rad u datom trenutku. Dok stvaram kaligrafska djela, potrebna mi je osama i neka lijepa melodija u pozadini. Što se mog stila kaligrafije tiče potrebna je velika preciznost i nikad ne pravim greške i ne brišem napisano. Tako da moji kaligrafski radovi su neponovljivi i iz jednog poteza – opisuje nam.

Takav je i Selmin odnos prema vjeri koja je ispunjava ljubavlju i daje joj pravac. Ona živi punim plućima i kaže da je dobro ako neko upravo putem njenog lika i djela razbije predrasude o muslimankama – i nošenju hidžaba.

– Ako ne, zašto bih ja trošila svoje vrijeme da nekog ubjeđujem da je u zabludi kad su muslimanke sa hidžabom u pitanju? Ako bih objašnjavala nekome zašto nosim hidžab, to bi značilo da sam ja to objašnjenje nekome dužna. Ja često volim da kažem: ‘Ok, nosim hidžab na glavi. Možemo li da pređemo na dijalog?’ Ja još nisam naišla da neko postavlja pitanja časnim sestrama zašto su potpuno pokrivene. To je jasno ko dan i ljudi ih poštuju zbog toga. Savjetujem ljudima da se edukuju, putuju, da razgovaraju sa ljudima koji su drugačiji od njih. Samo na taj način mogu da prošire svoje vidike i da razbijaju predrasude i zablude – jasna je Selma.

Definitivno najgore iskustvo doživjela je kada je morala da skine hidžab za fotografisanje za ličnu kartu.

– Ali, hvala Bogu, zakon se promijenio i sada sam pokrivena u svim ličnim dokumentima. Sva ostala negativna iskustva su za mene sitna i nisu vrijedna pomena – kaže.

selma-mekic


Selma objašnjava da je žena je u Islamu i uopšte u izvornom Šerijatu potpuno zaštićena.

– Muslimanke nemaju problem u Islamu, one imaju problem sa muslimanima i nemuslimanima koji ne poštuju prava muslimanki koja im Islam garantuje. Kur’an ima 600 stranica i 114 poglavlja. Neka od poglavlja čak nose i po imenu žene ili uopšte o ženama (Sura-poglavlje „Merjem, sura-poglavlje “ En-Nisa“- Žene). Tako da bi se o pravima žena koje Kur’an navodi moglo pričati danima. Neka od prava su prava na nasljedstvo, brak, razvod, školovanje, da zadrže svoje prezime, da se ponovo udaju, i tako dalje. Svi oni koji zaista žele o tome više da znaju neka pročitaju prevod Kur’ana i Tefsir (kapitalno djelo o tumačenju svakog poglavlja i citata iz Kur’ana) – navodi Selma.

Mediji su o njoj ranije pisali zbog razvoda od pjevača Dada Polumente – a to je sada daleko iza Selme. Ali je razjasnila još jednu zabludu o muslimanskim običajima.

– Što se tiče položaja žene muslimanke, kad je u pitanju razvod, ne razlikuje se ništa od ostalih žena sa Balkana. Nekad je razvod više bio tabu tema, sad to više nije, jer žene sve manje trpe fizičko i psihičko nasilje samo da bi ostale u braku – pojašnjava.

dado-polumenta-selma-mekic


Vjera i nauka su načela po kojima Selma živi, uz kućno vaspitanje koje je dobila od svojih roditelja, kaže:

– Naš život je pun iskušenja, uspona i padova. Ponekad nismo baš najbolja verzija sebe, ali nam vjera i nauka i te kako pomažu da uspostavimo balans izmedju tijela i duše. Balans između srca i razuma. Nikada neću odustati od istine, pravde i slobode. Jer ja ne mogu biti umjetnik ako nisam slobodna, a Boga mi ni dobar i pouzdan vjernik i čovjek ukoliko se ne zalažem za istinu i pravdu – zaključuje Selma Mekić u razgvooru za Zadovoljna.rs.