Utorak, 07.05.2024.

Čolpa: Krajnje je vrijeme da FBiH prekine sa praksom izdržavanja Dodikove oligarhije

Četvrtak, 26.08.2021. | Na mreži | Najnovije

Pokrenut ćemo proceduru prikupljanja potpisa u Parlamentu FBiH za sazivanje vanredne sjednice ukoliko raspodjela sredstava od MMF-a ne bude u omjeru 2:1. Krajnje je vrijeme da FBiH prekine sa praksom izdržavanja Dodikove oligarhije.

Raspodjela sredstava od MMF onako kako Dodik hoće neprihvatljiva je iz dva razloga. Prvi razlog što je sadašnja raspodjela indirektnih poreza u omjeru 2:1 jako nepravedna, jer se na godišnjem nivou iz FBIH u RS prelije preko 700 miliona KM od čega se prema navodima relevantnih studija servisiraju krediti i vrši povrat PDV privrednim subjektima u manjem bh. entitetu. Povećanjem udjela RS na 38% u raspodjeli sredstava od MMF suštinski znači da je prema dosadašnjem omjeru FBiH izdržavala Dodikovu parazitsku separatističku vlast, a da će prema novom modelu Dodik od FBiH dobiti novac na kafu za obnovu voznog parka, kupovinu narednih izbora i još veća ulaganja u predstavništva RS širom svijeta koja lobiraju protiv BiH. Drugi što je model raspodjele u omjeru 62:38 dogovoren za kafanskim stolom na paradržavnom sastanku Dodika, Čovića i Izetbegovića uz aminovanje Komšića u Predsjedništvu BiH i njegovog ministra u Vijeću ministara. 

Novac od MMF-a je zamka za sve u državnoj vlasti. Na Izetbegoviću i Komšiću je odluka da li će legalizirati paradržavno djelovanje i raspodjeliti novac bez odluke institucija ili će primorati Dodika da dođe u institucije na odlučivanje i tako kao kulu od karata sruši odluku NSRS o blokadi institucija BiH, napisao je na svom Facebook profilu Nihad Čolpa.