Srijeda, 22.05.2024.

Uprava KJP “Sarajevo šume” podnijela prijavu Uredu za borbu protiv korupcije KS – potpisivali fiktivne ugovore o djelu, pa vraćali novac nalogodavcima?

Petak, 11.06.2021. | Na mreži | Najnovije

Halil Sulejmanović, izvršni direktor za Opće poslove u KJP “Sarajevo šume”, obavijestio je javnost na svom Facebook profilu kako je uprava KJP “Sarajevo šume” podnijela prijavu Uredu za borbu protiv korupcije KS.

Objavu prenosimo u cjelosti:

Ispunjeno kako je obećano na konferenciji za medije Sarajevo šuma. 

1,5 milion KM novca Preduzeća prema izraženim sumnjama kojima svjedoče učesnici samih aktivnosti krčmili su pojedinci kroz duži vremenski period a najkraće od 2015. godine. 

2 hiljade KM i više bile su vrijednosti pojedinih ugovora o djelu i ugovora o privremenim i povremenim poslovima. 

100 i više osoba je bilo uključeno u sumnjive procese sa naglaskom na stanovnike sa područja Općine Ilijaš što je rezultat uključenosti samih voditelja projekata čija imena su predata Uredu. 

10 i više je svjedoka koji tvrde da su novac koji je isplaćivan za projekte pošumljavanja u cjelosti podizali sa računa te odmah po primitku cijele iznose predavali u ruke dvojice voditelja programa. 

10 i više svjedoka učesnika procesa tvrde da poslove za koje su “angažovani” nikada nisu radili, da su iznose vraćali u cjelosti te da čak i same ugovore nisu potpisivali svojeručno. Svjedoci tvrde da su ugovori potpisivani u njihovo ime a bez njihovog prisustva za sve mjesece unazad. 

5 i više cjelokupnih porodičnih stabala, 3 i više članova jedne porodice po vertikalnoj i horizontalnoj liniji, uključeno je u aktivnosti koje svjedoci i dokumentacija deklarišu kao sumnjivim. 

2016, 2018, 2020 su godine u kojima je došlo do najneracionalnijeg rasta troškova unazad 5 godina za ove stavke a svjedoci u postupku prikupljanja osnovnih podataka ukazali su na održavanje izbora u istim godinama na što su svjedoci izrazili posebne sumnje i što se istima čini kao opravdano indikativno. 

650 hiljada KM u jednoj godini je najviši iznos stavke ovih i sličnih ugovora potpisanih izmedu Preduzeća i drugih lica a za projektne aktivnosti za koje svjedoci tvrde da se posao nije radio prema ugovorima nego se novac vraćao pojedincima.  

2019. godina je godina izuzetak kao jedina u kojoj su ovi iznosi trošeni u srazmjerno obimu posla i racionalno prema prihodima. 

PRIJAVA JE UPUĆENA UREDU ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE I UPRAVLJANJE KVALITETOM KS A UPRAVA KJP SARAJEVO ŠUME OPRAVDANO OČEKUJE DA ĆE URED, EVENTUALNO TUŽILAŠTVO, PROVODENJEM ISTRAGE U OVOM PREDMET ZASIGURNO UTVRDITI FAKTIČKO STANJE, TOK NOVCA I KRAJNJE ODREDIŠTE.