Petak, 17.05.2024.

Edin Zubčević: Jazz Fest je otkazan zahvaljujući ministru Avdiću

Ponedjeljak, 07.06.2021. | Na mreži | Najnovije

Međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo ove godine obilježava 25. godišnjicu. Međutim, ovogodišnje jubilarno izdanje festivala je otkazano, a umjetnički direktor festivala Edin Zubčević za to krivi ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Samira Avdića.

Edin Zubčević oglasio se na Facebooku povodom otkazivanja festivala i kao odgovornog prozvao ministara kulture i sporta Samira Avdića.

“Jazz Fest Sarajevo 2021 je otkazan zahvaljujući odluci minsitra kulture i sporta KS Samira Avdića (NiP). Samo dva puta su NIP-ovci u svojoj kratkoj, a našoj dugoj historiji odlučivali o sudbini Jazz Festa i oba puta je napravljen presedan, oba puta Jazz Fest Sarajevo je diskvalificiran i oba puta u mandatu Edina Forte (NS)”, naveo je.

Samir Avdić kratko je prokomentirao Zubčevićevu tvrdnju, kojom je označen kao odgovoran za otkazivanje Jazz Festa.

“Ministar niti daje pare niti donosi konačne odluke. U suštini samo potpiše odluku, kada komisija odluči i dodijeli sredstva. To je suština priče”, kazao je.

Međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo osnovan je 1997. godine s ciljem popularizacije i promocije muzike zasnovane na jazzu i improvizovanoj i srodnoj muzici.

Proteklih godina festival je bio mjesto susreta različitih muzičkih kultura i njegov visoki nivo produkcije i programa odražava trenutna zbivanja na međunarodnoj muzičkoj sceni, uključujući posebne programe koje je producirao Jazz Fest, predstavljajući lokalne i regionalne umjetnike, u zajedničkim nastupima s međunarodnim umjetnicima.