Nedjelja, 19.05.2024.

Kako su se bahato mijenjali Statuti i Pravilnici preduzeća u Vladi “Petak 13”: Za nauk uvaženoj Jasmini Bišćević Tokić ili TOKAČA

Srijeda, 02.06.2021. | Na mreži | Najnovije

Halil Sulejmanović, izvršni direktor za Opće poslove u KJP Sarajevo šume napisao je danas na svom Facebook profilu kako su se bahato mijenjali Statuti i Pravilnici preduzeća u Vladi “Petak 13”, te ukazao na mnoštvo nezakonitih radnji, a u režiji koga drugog nego SDA.

Halilovu objavu prenosimo u cjelosti:

Na prozivke upućene trenutnoj vlasti u KS kao i nekim pojedincima iz uprava kantonalnih preduzeća i na licemjerstvo i maćehinski odnos Vlade KS tzv. Petak 13. a za nauk uvaženoj gosp. Jasmini Bišćević Tokić ili TOKAČA, ako tako kažu iz SDA, odgovoriti možemo samo faktima o neracionalnom i nemarnom odnosu koji su pokazali u drugoj polovini 2020.godine.

To vam je ona Vlada koja je nezakonito smijenila mnoštvo direktora i članova uprava koji im po diskriminatornom faktoru stranačke pripadnosti nisu odgovarali. Isti ti direktori su u sudskim presudama nadležnih sudova dobijali pozitivne presude u predmetima kod istih sudova u proteklom periodu.

To vam je ona vlada koja je izvršila Izmjene Statuta KJP Sarajevo šume u 8. mjesecu 2020.godine nakon imenovanja Nadzornog odbora na čelu sa Fazlić Azizom iz Ilijaša za potrebe sebi poželjne uprave sa naglaskom na potpunu degradaciju uslova za poziciju direktora i izmjene potrebne stručne spreme za potrebe izvršnog direktora.

To vam je ona vlada koja je izvršila Izmjene Pravilnika o sistematizaciji radnih mijesta KJP POKOP u 8. mjesecu 2020. godine.

To vam je ona vlada koja je izvršila Izmjene Pravilnika o radu u KJP Sarajevo gas u 8. mjesecu a koje se od odnose na sistematizaciju radnih mjesta i formiranje posebne službe unutar preduzeća. Nazovimo to pravim imenom a baš onim terminom “UHLJEBLJAVANJA” kojim se i sami “razbacuju” na svakom koraku. A povrh svega izvršili su i izmjene Statuta preduzeća vezano za sastav uprave.

To vam je ona vlada koja je izvršila Izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji u KJP Tržnice-pijace također u 8. mjesecu 2020.godine sa tendencijom da preduzeće prilagode željama svojih kadrova.

To vam je ona vlada koja je izvršila Izmjene i dopune Statuta KJP RAD opet u 8. mjesecu 2020.godine za potrebe vladajućeg ešalona potrebe vlastitih struktura.

Biti racionalan i brižan prema funkcionisanju kantonalnih preduzeća ne može biti vaša populistička mjera podnošenja inicijative o zabrani ili uslovljavanju izmjena pravilnika i statuta koju tako pompezno najavljujete, ta briga treba da se ogleda u sagledavanju i osuđivanju vlastitih poteza.

Svrsishodnost promjena treba da se ogleda u suzbijanju djelovanja vlastitih kadrova i uredovanja vlastitih stranačkih i koalicionih kadrova.

Briga je sve ono što niste pokazali a trebali ste i to ne samo u naglašenij Vladi Petak 13. nego u svim godinama u kojim ste obnašali pozicije u upravljačkim i rukovodnim strukturama u Kantonu a u kojim ste baš suprotno stvorili dugove od nekoliko stotina miliona KM u svim preduzećima solidarno.

Sve što ste nam ostavili nećete spriječiti populizmom nego prihvatanjem odgovornosti i traženjem katarze u pružanju potrebe ovima koji znaju da to isprave promptno.

Pozdrav za zdrave procese koje vodi naša aktuelna Vlada Kantona Sarajevo.

Hvala na dijagnozi problema uvaženoj zastupnici Danijeli Kristić.