Utorak, 28.11.2023.

Zašto je pomoć turističkom sektoru u FBiH podigla toliku buru

Nedjelja, 27.12.2020. | Najnovije

Sve odluke Vlade FBiH koje se dotiču većih novčanih iznosa prije ili kasnije podignu buru, a odluci o pomoći pandemijom pogođenim subjektima turističkog sektora nije trebalo puno vremena.

Brzo su formirane dvije strane, oni koji sasipaju drvlje i kamenje na vladu i oni koji su zahvalni federalnoj vlasti. 

Na napade da je “Korona 2” set mjera i ova podjela pomoći veći kriminal nego “afera Respiratori”, odgovorila je resorna ministrica Edita Đapo koja je kako Klix piše kazala da su neutemeljeni, neosnovani i netačni.

“Pomoć je dodijeljena svima koji su ispunjavali uvjete propisane uredbom, a dodjela sredstava bit će predmet revizije budžetske inspekcije Ministarstva finansija i Federalnog ureda za reviziju”, kazala je ona. 

Kritičari imaju dva tipa zamjerki i kažu da su kriteriji bili loši, da su pogodovali većim subjektima, a s druge strane da i sama podjela nije urađena u potpunosti poštujući kriterije. Zamjerka je da se nije razmišljalo ni o tome da li je neki subjekat već koristio pomoć nekog drugog nivoa vlasti. 

Iz Udruženja hotelijera i restoratera su poslali otvoreno pismo Vladi FBiH zbog, kako su kazali, “katastrofalne realizacije Odluke za dodjelu finansijske pomoći ugostiteljsko-turističkom sektoru”.

“Udruženja i slične asocijacije imaju pravo protežirati interese ‘velikih igrača’ u sektoru turizma i ugostiteljstva, ali Ministarstvo okoliša i turizma FBiH nema ni zakonsko, a ni ljudsko pravo da bilo koji subjekt ili pojedinca stavi u povoljniji položaj u odnosu na ostale”, kažu oni. 

S druge strane iz Udruženja turističkih privrednika izrazili su zahvalnost Vladi i ministrici, te kazali kako su ponosni na transparentnost cijelog procesa, gdje je kompletna javnost bila upućena u svaki korak koji su poduzimali Ministarstvo okoliša i turizma i Vlada Federacije prilikom dodjele navedene pomoći.

Kako saznajemo bura će se s društvenih mreža i saopćenja cehovskih udruženja prenijeti u parlamentarne klupe, a kako vlada premijera Novalića nema već bar pola godine parlamentarnu većinu moglo bi biti različitih epiloga.