Četvrtak, 28.03.2024.

Bajkovito seosko domaćinstvo “Natura AS”

Subota, 18.07.2020. | In | Najnovije

Seosko domaćinstvo „Natura AS“ radi sezonski, od maja do novembra.

Objekat pruža usluge noćenja, hrane i pića za svoje goste. U ponudi je uvijek domaća hrana, spremljena po tradicionalnim receptima i od organski uzgojenih namirnica, a neke od mliječnih proizvoda domaćini kupuju u selu.

Seosko domaćinstvo djeluje u objektu bivše škole sagrađene 1958. godine. Interesantan podatak da je školu do rata pohađalo između 40 i 50 djece. Nakon rata 1992-1995. godine u selu nije više bilo djece koja bi išla u školu, pa samim tim niti potrebe za objektom škole. Objekat je restauriran i adaptiran, te prilagođen novoj namjeni. Objekat seoskog domaćinstva „Natura AS“ se od ostalih objekata ističe svojim veličinom. Značajno veći od ostalih objekata u selu, izgrađen kao prizemnica sa dvije višekrevetne sobe, 12 i 6 kreveta, sa kuhinjom i velikom bosanskom sobom za druženje na spratu. Svojim oblikovanjem objekat je u potpunosti prilagođen ambijentu u kojem je sagrađen.

Seosko domaćinstvo „Natura AS“ ove godine u julu domaćin je 1. Ljetne škole fotografije na čelu sa sarajevskim fotografom Seadom Šašivarevićem. Pozitivna priča u ovo vrijeme pandemije omogućila je brojnim učesnicima da izbjegnu velike gužve i okupljanja, uživaju na planinskom zraku, nauče nove vještine fotografije i otkriju ovo jedinstveno selo na obroncima planine Bjelašnice.  Boraveći u Lukomiru, konzumirajući povrće, sireve i druge proizvode od mlijeka koji se tamo prave i rastu, te kupujući tradicionalne proizvode pletene od vune svi učesnici Ljetne škole pored podrške stanovnicima Lukomira doprinose i razvoju cjelokupne turističke ponude ovog bajkovitog mjesta. Još uvijek svi zainteresirani se mogu prijaviti na foto radionicu prijavom na fb page Farm ville „Natura AS“ Lukomir ili  www.bezdanphoto.com.

Seosko domaćinstvo „Natura AS“ u saradnji sa turističkom agencijom Visit Konjic iz Konjica organizira džip ture sa polascima iz Konjica ili Sarajeva, vožnja do vrha Bjelašnice, posjeta selu Umoljani, pauze za branje ljekovitog bilja, gljiva, fotografisanje i osvježenje, zatim tradicionalni ručak u selu Lukomiru. Gosti imaju priliku doživjeti istinski Lukomir, upoznati mještane, tradiciju i kulturu u organizovanom obilasku sela. Noćenje na Lukomiru je poseban doživljaj, jer Lukomir i nije tako daleko kao što se čini, iako izgleda kao da je vrijeme tu stalo, jutrom vas bude pijetlovi, a povratak brojnog stada ovaca označava kraj još jednog divnog dana na vrhu od 1495mnV.

Za boravak u domaćinstvu potrebna je rezervacija.

Kontakt telefon: +387 61 918 324

E-mail: [email protected].