Petak, 17.05.2024.

1975. godina, Dubrovnik – ljetovanje tada i sada

Nedjelja, 05.07.2020. | Najnovije | Region

Sindikalna ljetovanja firmi na nekom od odredišta na Jadranu bila su svojevremeno jako popularna. Na slici gore je kolona autobusa koja čeka na povratak za Sarajevo iz Dubrovnika, a uslikana je 1975. godine.

Dubrovnik je inače uvijek bilo među najpoželjnijim destinacijama za ljetovanje. Njegova historija 15 stoljeća duga ogleda se u svakom dijelu ovog grada i često ga nazivaju i „muzej na otvorenom“. Od samih početaka ovog grada, pa sve do danas okosnicu njegove ekonomije činile su trgovina, a kasnije i turizam i činilo se da je to i više nego dovoljno da ovaj grad postane destinacija prepoznatljiva širom svijeta.

No sa pojavom koronavirusa pokazalo se da su prevelika ovisnost od trgovine i turizma pogubne za budžet, kako grada, tako i svih onih koji su diretno ili indirektno vezani za to.

Ulice Dubrovnika u kojima se nerijetko kretalo u dugim kolonama, zidine koje su bile preplavljene ljudima, restorani u kojima ste teško mogli naći mjesta ukoliko niste napravili rezervaciju na vrijeme itd. ne mogu se vidjeti i osjetiti već neko vrijeme. Čak i sa otvaranjem granica, turizam se još uvijek nije vratio na svoje u ovom gradu.

Pogledajte Dubrovnik kakvog ga niste navikli: