Četvrtak, 16.05.2024.

Bašić otvorio izložbu “Sjećanje na holokaust u Sarajevu kroz dokumente Historijskog arhiva”

Četvrtak, 26.01.2023. | BiH | In | Najnovije

Zamjenik gradonačelnice Grada Sarajeva Haris Bašić, danas je u Vijećnici otvorio izložbu “Sjećanje na holokaust u Sarajevu kroz dokumente Historijskog arhiva” povodom 27. januara – Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

„Potvrđujemo historijsku opredjeljenost Sarajeva kao antifašističkog, multikulturnog, multikonfesionalnog i kosmopolitskog grada. Dužni smo ovaj datum dostojanstveno obilježavati, posebno kao zemlja i grad koji su preživjeli ratna stradanja, opsadu i genocid devedesetih godina“, poručuje Bašić, uz poziv svima da „podižemo svijest, doprinosimo ostvarenju ciljeva UN-ove Rezolucije o danu sjećanja na holokaust i neumorno ukazujemo na poštivanje ljudskih prava u cijelom svijetu.“

Podsjetio je na tradicionalno dobru saradnju koju Grad njeguje sa Historijskim arhivom:

„Vrijednost dokumenata koji kazuju o vijekovima postojećoj multikulturalnoj društvenoj sredini smatram neprocjenjivom. Ostajemo vjerni prijatelj ove kulturne institucije od velikog značaja za Sarajevo“, bile su riječi kojim je dogradonačelnik završio svoje obraćanje.

Podsjetimo, u novembru 2005. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojila Rezoluciju kojom se 27. januar obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na holokaust.