Petak, 03.05.2024.

Adnan Šerak, kandidat za načelnika, koalicija ‘Ujedinjeni za Vogošću’: Proaktivan pristup u privlačenju investicija i rad na razvoju infrastrukture

Srijeda, 25.01.2023. | BiH | Intervju | Najnovije

Adnan Šerak, kandidat je koalicije Ujedinjeni za Vogošću kandidat koalicije Ujedinjeni koju čine stranke Narod i Pravda (NIP), Naša stranka (NS) i Socijaldemokratska partija BiH (SDP), za načelnika Općine Vogošća na prijevremenim izborima, koji će biti održani 5.2.2023. godine. 

Ovaj četrdesettrogodišnjak oženjen je i otac dvoje djece diplomirao je na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu. Iza sebe ima jedanaest godina menadžerskog iskustva, kako u privatnom tako i u javnom sektoru. Trenutno obavlja funkciju izvršnog direktora Kanalizacionih sistema – KJKP Vodovod i Kanalizacija Sarajevo d.o.o. Ranije je bio angažovan kao u kompanijama Centrotrans Eurolines d. d., Ski centra Bjelašnica Igman – Zoi 84 d. o. o. te Omega Živinice d. d. / Beko Sarajevo. Oni koji ga poznaju reći će da se radi o čovjeku koji drži do svoje riječi i ispunjava data obećanja.

U razgovoru za PRESS navodi kako je svjedok nezadovoljstva građana kako u Bosni i Hercegovini tako i na lokalnom nivou te je poručio kako su potrebne promjene u Vogošći, .

„Infrastruktura te generalno funkcionisanje općine Vogošća nije na zadovoljavajućem nivou i pored činjenica kako je općina Vogošća prije rata bila prepoznatljiva po namjenskoj i automobilskoj industriji i jedna od ekonomski najrazvijenijih općina u Jugoslaviji.Neophodno je mijenjati stanje kao i sistem koji je u Vogošći vlada 25 godina. Posljednjih deset godina mi imamo na stanju vladavinu jednog čovjeka”, pojašnjava Šerak.

U nastavku ističe kako vidi mnoštvo propusta i problema a jedan od njih je i ruglo u centru Vogošće, a to je ruševina bivšeg hotela Biokovo. 

“Fudbalski stadion je u lošem stanju posebno, pomoćni stadion Unis-a, koji je do sada iznajmljivan za postavljanje kojekakvih ringišpila. Mladi vogošćani trebaju Centar za mlade. Dom penzionera izgleda veoma loše a ni vodovod nije došao u svaku kuću. Postoje područja gdje stanovnici nemaju vodu a kanalizaciju ne možemo ni da spominjemo. Vogošća nema moderan trg niti šetnicu. Turisti nemaju šta posjetiti i u Vogošći je turizam misaona imenica. Vogošća treba novi koncept vlasti i novu viziju. Želimo Vogošću koja će imati parkinge, biciklističke staze kao i novi moderan i funkcionalan centralni trg. Pijacu je neophodno sanirati te riješiti problem zagušenja saobraćaja.  Kroz inicijativu Vlade Kantona Sarajevo konačno završiti izgradnju Prve transverzala u što kraćem roku. Očekujem da ćemo ponovo dobiti trolebus. Želimo da se naša općina paralelno razvija sa drugim gradskim općinama a ne da kaska za njima”, ističe Šerak.  

Na pitanje na koji način poboljšati standard građana Vogošće, navodi kako je neophodno potencirati razvoj malih i srednjh preduzeća kao i otvaranje Centra za investitore. Napominje kako je investitore moguće privući samo proaktivnim pristupom, konstantnom komunikacijom sa različitim fondovima, investitorima i korporacijama, kao i stvaranjem pogodne preduzetničke klime. Ulaganje u razvojne projekte je ključ daljeg razvoja općine Vogošća i povećanja kvaliteta života njenih građana.

“Opredjeljeni smo za strateški korporativni pristup javnom investiranju. Smatramo da je potrebno pružiti značajniju podršku za modernizaciju školske infrastrukture, unapređenju sigurnosti učenika, razvoju neformalnog obrzovanja, izgradnju novih školskih ustanova. Vogošća ne smije biti prva u Federaciji BiH po broju kilometara makadamskog puta”, pojašnjava Šerak.

Za kraj poručuje kako je u Vogošći došlo vrijeme da dođu nove generacije koje će sigurno dati mnogo veći angažman.

„Želimo promijeniti koncept vlasti naspram naroda. Poručujem vogošćanima da daju šansu nama mladim kako bi kreirali bolji životni standard i napredak lokalne zajednice“, kaže za kraj Šerak.

(PRESS)