Subota, 18.05.2024.

Omanović za PRESS: Prevarite ih jednom sebi za hatar, jer oni nas sve već 30 godina varaju. Neka Vaša bude zadnja! 

Četvrtak, 15.09.2022. | BiH | Intervju | Najnovije

Kontaktirali smo Muamera Omanovića tragom saznanja da je kandidat ispred političkog subjekta Naroda i Pravde za Skupštinu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na posljednjem, 30. mjestu na listi.

Pitanje: Gospodine Omanović, kako komentarišete činjenicu da, iako ste bili van politike posljednje 4 godine, vrlo često budete spominjani na društvenim mrežama?

Muamer: Hvala na pozivu. Nadam se da me spominju u dobru.

Pitanje: Najčešće Vas spominju u dobru, a posebno kada su radnički buntovi u pitanju poput onog nedavno u Ginex-u i u drugim firmama u Goraždu.

Kako komentarišete ta dešavanja i opću situaciju u Goraždu, te odakle ponovno da ste kandidat za Skupštinu BPK-a?

Muamer: Ovo mi liči kao ono iz Top liste nadrealista „kucamo na vrata starih asova“. Šalu na stranu. Pravo da Vam kažem nisam aktivan na društvenim mrežama već nekih 7 godina, ali mi prijatelji često pošalju linkove interesantnijih komentara i objava tako da sam prilično u toku. Bio sam i jedan od učesnika onog „narodnog“ marša od trga do Pobjede, onog u kojem vlast kaže da nas je bilo „malo više od 50“. Veoma me je obradovala činjenica da su se toga dana građani Goražda pobunili, a vidjeli ste šta bude kad se masa složi. Kad se narod digne na noge onda i kraljevstva padaju. Taj dan sam bio izrazito ponosan na Goražde i radnike Ginex-a i shvatio da nam se svima vrijedi boriti za opstanak Goražda. Da ne bih bio pogrešno shvaćen, kao zastupnik u Skupštini BPK-a 2018. godine sam ukazivao na sve ovo što je na sceni danas, ali tada među vladajućima – kao ni sada – nije bilo sluha da se spriječi ne katastrofa, već kataklizma koja se već tada dešavala u drugim krajevima BiH. Ta kataklizma u vidu trajnog odlaska radno sposobnog stanovništa uzrokovana teškim i potplaćenim poslovima i gubitkom nade da će bilo kad biti bolje. Pokušao sam tada, više nego blagovremeno, upozoriti da moramo na sve načine zadržati radno sposobno stanovništvo kroz povećanje plaća, poboljšanje uvjeta rada i raznih drugih vidova stimulacija, kako bi smo preduhitrili ono što je sad već gorući problem. Svjedoci smo da ne prođe niti jedan dan a da ne saznamo za odlaske čitavih porodica koje napuštaju Goražde sa kartom u jednom smjeru. Ono što mi je tad bilo apsolutno neprihvatljivo je činjenica da sam naišao na veliki zid otpora od strane tadašnje političko-poslovne „goraždanske elite“ i nepojmljivu neslogu od strane „raje“.

Eh da se bar tad raja digla na noge?! Umjesto da otvore svoje oči i shvate opasnost na koju sam ih upozoravao, vladajući su na sve načine gledali da me spriječe u djelovanju pokušavši me kompromitovati. Prvobitno sam optužen da to radim iz ličnih interesa, jer se tad bližila izborna kampanja pa ja kao tražim sebi još jedan mandat. Naravno, tad uopće nisam bio kandidat za Skupštinu BPK-a, ali ne zbog tog govorkanja jer sam odgojen tako „da nije bitno šta se kaže, već ko kaže“, nego sam shvatio da nekad treba pustiti da vrijeme prođe da se vidi na čemu smo kao društvo i nikome ništa ne zamjeram. Vrijeme je pokazalo svoje… Narodski rečeno tad sam„digao sidro“ od politike i kako je vrijeme prolazilo sve više sam gubio nadu da će se bilo šta u Goraždu promjeniti. Međutim… Kao grom iz vedra neba, u pozitivnom smislu, su me pogodila dešavanja oko MUP-a i Kantonalne bolnice i sva kasnija dešavanja, gdje me je lično zadivila hrabrost i otvorenost pojedinaca koji su se dokazali kao beskompromisni borci za istinu i pravdu ne štedeći sebe. Prilično je logičan slijed događaja da su svoje djelovanje i svoju borbu nastavili skupa u stranci Narod i Pravda jer su u Narodu i Pravdi Goražde naišli na istomišljenike. Zbog toga sam i sam pristupio tom političkom subjektu u želji da Goražde konačno dobije ono što zaslužuje, a to je vlast koja neće biti sama sebi svrha niti pod nečijom palicom niti u službi političkih trgovaca, već vlast koja se neće moći kupiti i koja će biti u službi građana i pod palicom građana. I na kraju, molim sve građane da ne prodaju svoje dostojanstvo i ne učestvujete u prljavim „5-P“ kampanjama onih koji nude: Pakete, Pare, Plastenike, Prasu i Presadu i razna obećanja. Dragi građani, budite ponosni, dosljedni i svjesni svog dostojanstva. Ako to ne možete izbjeći i ako Vas uvuku u tu „5-P“ priču onda uzmite sve što Vam nude, ali za te i takve nemojte glasati. Prevarite ih jednom sebi za hatar, jer oni nas sve već 30 godina varaju. Neka Vaša bude zadnja!