Ponedjeljak, 29.04.2024.

Lea Leleta u Sarajevu održala promociju slikovnice “Lea i njen dijabetes”

Četvrtak, 10.11.2022. | BiH | In | Najnovije

Ususret svjetskom Danu borbe protiv dijabetesa večeras je u Sarajevu održana promocija slikovnice “Lea i njen dijabetes”, mlade diplomantice vizualnih umjetnosti i komunikacijskog dizajna Lee Lelete.

Svjetski dan dijabetesa obilježava se još od 1991. godine, svakog 14. novembra u više od 170 država svijeta.

Uoči ovog datuma, najavljena je i promocija slikovnice “Lea i njen dijabetes”, koja se održala večeras u Centru za kulturu i edukaciju “Safet Zajko” u Sarajevu.

Autorica slikovnice je mlada Lea Leleta, koja je diplomirala vizualne umjetnosti i komunikacijski dizajn te za diplomski rad napravila “Leu i njen dijabetes”.

Lea Leleta (Foto: I. Š./Klix.ba)
Lea Leleta (Foto: I. Š./Klix.ba)

Lei, koja je rođena 1998. godine, dijabetes je dijagnostificiran kada je imala 2 godine i 8 mjeseci.

Diabetes mellitus ili šećerna bolest je, podsjetimo, stanje povišene količine glukoze (šećera) u krvi. Nastupa kada tijelo ne proizvodi dovoljno hormona inzulina ili taj inzulin više nije djelotvoran.

Odrastajući s tom bolesti, Lea je naučila voditi normalan i zdrav život.

“Nikada na to nisam gledala kao na bolest, moji roditelji i sestre uvijek su mi govorili da je to stanje s kojim živim. Baš kao u knjizi, susretala sam se s raznim situacijama, i onim malo manje prijatnim. Nije uvijek bilo jednostavno, ali porodica i prijatelji su bili tu i pružali podršku”, tvrdi Lea.

Sam motiv da se napravi slikovnica, kako kaže, je to što na našem tržištu fali materijala za najmlađe za dijabetesom.

“Lea i njen dijabetes” (Foto: I. Š./Klix.ba)

Lea je imala viziju da na maštovit i slikovit način opiše kako je živjeti sa dijabetesom, kako voditi normalan i zdrav život, te i drugoj djeci koja su u istoj situaciji pružiti podršku i pokazati da uprkos dijabetesu mogu imati sretan i kvalitetan život.

“Na našem tržištu fali materijala za najmlađe da to malo bolje shvate, da se ne osjećaju drugačijim na jedan ružan način. U slikovnici sam predstavila kako sam to ja uradila, na neki drugačiji način, ostajući pozitivna i uzevši to kao svoju prednost, a ne nešto zbog čega se osjećam lošije”, rekla je Lea.

Promocija slikovnice obilježena je u 10 gradova Bosne i Hercegovine, a tura je završena u Sarajevu.

klix/press