Petak, 29.03.2024.

Kapidžić Senaida Memića nazvao ‘političkim škartom’ kojeg se SDA ‘otarasila’: “A zamislite još i da je načelnik”

Petak, 05.08.2022. | BiH | Na mreži | Najnovije

Govoreći o brojnim temama u svom intervjuu koji je dao za Raport Faruk Kapidžić uzdanica SDA Sarajevo potvrdio je i nekoliko teza o kojima se u javnosti i inače dosta špekulise.

Tako je potvrdio i da je imenovanje Senaida Memića, nekadašnjeg dugogodišnjeg načelnika Općine Ilidža, inače njegovog stranačkog kolege, za ambasadora, zapravo bio način da ga se SDA “otarasi”.

– Možda to nije nagrada, možda je to bio jedini način da se čovjeka otarasi. To je za mene već viša politika, kazao je on obrazlažući pitanje da li je Memić nagrađen imenovanjem.

Kapidžić je potom pojasnio način na koji SDA kadrovira.

– On bi se prijavio kao nezavisni i da bude opet načelnik. Možda je otišao za ambasadora jer je to bio jedini način da se ne kandidira za načelnika, a možda su neki drugi razlozi. Prošli smo mi tu priču s Hadžibajrićem, koji je rekao evo ako nećete po mom, ja ću sam i evo 15 godina vlada u opštini Stari Grad kako on želi.

– Vi bi voljeli da je Memić i dalje načelnik, upitao je Kapidžić novinara Raporta, na što je on rekao da ne bi, ali da se u diplomatiju očigledno šalje politički škart, što Kapidžić nije demantovao, već se nadovezao.

– Pa zamislite da je još načelnik. Ko nam garantuje da bi on izgubio, dodao je.

Iz nekoliko kratkih rečenica sasvim je jasan i pomalo frapantan model po kojem SDA bira ljude za diplomatiju koji bi u svijetu trebalo da budu ogledalo naše države.

Šta i očekivati kada je na čelu Ministarstva vanjskih poslova BiH žena koja svoje građane naziva razmaženima jer žele u životu više od toga da ‘nisu gladni i imaju struje’, dok ona paralelno prekucava limite na službenim kreditnim karticama uz obrazloženje “sve je transparentno”, a u nabavku je vozi službeni automobil.

Po istom modelu SDA se ‘otarasila’ i Abdulaha Skake nekadašnjeg gradonačelnika Sarajeva.

(PRESS)