Utorak, 21.05.2024.

Ministrica Naida Hota-Muminović za PRESS o povratku u školske klupe i zloupotrebi određenih vrtića i dizanju cijena: To su “zelenaški” ugovori i to se ne smije raditi!

Srijeda, 15.09.2021. | BiH | Intervju | Najnovije

Ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo Naida Hota-Muminović u razgovoru za PRESS govorila je o aktuelnim temama iz njenog resora.

PRESS: Na posljednjoj održanoj sjednici donešena je odluka o uspostavljanju Instituta za razvoj preduniverzitetakog obrazovanja. Možete li nam detaljnije pojasniti značaj predmetne odluke?

Taj institut je još osnovan 2019. godine, dakle prije dvije godine, ali nikada nije uspostavljen. On za obrazovnu zajednicu za sve procese reformske predstavlja nasušnu potrebu. To je dakle mjesto gdje će se susretati struka, dobre ideje i dobre prakse, mjesto gdje ćemo provoditi sveobuhvatnu obrazovnu reformu kao i reformu kurikuluma, dakle nastavnih planova i programa.

To je mjesto gdje ćemo sistemski obuhvatiti i riješiti i vannastavne aktivnosti i sve ono što doprinosi cjelovitom razvoju naših učenika. Da ne govorimo o potrebama profesionalnog razvoja i stručnog usavršavanja naših radnika u obrazovanju.

Tu je i jako važan segment – rješavanje pitanja udžebničke politike. Svi stremimo tome tome da to trebaju biti resursi dostupni učenicima, a u okviru onoga što bi trebalo biti zagarantovano pravo. Svih ovih godina puna su nam usta besplatnog obrazovanja, a jako je malo akcija. Mislim da ovaj institut može mnogo doprinijeti i po ovom pitanju, ali i općenito da se nastavnički materijali standardiziraju i pospreme. Također još je jedan segment koji će biti u neposrednoj nadležnosti ovog instituta tj. u djelokrugu rada. To je analiza ispunjenosti pedagoških standarda i normativa i analiza školske infrastrukture, opremljenost škola, ali naravno vremenom i redeizajniranje enterijera škola, jer ambijent definitivno odgaja i utječe na to kakav će nivo samopouzdanja imati mladi ljudi onog trenutka kada krenu dalje u život.

PRESS: Školska godina je počela, učenici su nakon dugo vremena u školskim klupama. Koliko vam je teško bilo donijeti takvu odluku i da li ste bilo pod pritiscima?

Vodila sam široke konsultacije. Iskoristili smo mjesec august da čujemo naravno i mišljenje obrazovne struke, našeg sindikata, direktora koji sve moraju organizirati, tu je i Vijeće roditelja kao veoma važan partner. Onda smo čekali i stav zdravstvene struke.

Dobili smo uvjerenje da uz poštivanje mjera prevencije možemo krenuti sa vraćanjem učenika u školske klupe. Voljela bih naglasiti jednu veoma važnu predpostavku. Kao ministrica duboko sam opredjeljenja da komuniciram sa svim zainteresiranim stranama. Naravno spremna sam preuzeti svu odgovornost u smislu kako će učenici pohađati nastavu i iza takvih odluka ću uvijek stajati. Moram kazati da živimo tu i tamo u nekom nesretnom kontekstu i pomalo i naslinom okruženju gdje se smatra da su konsultacije pritisci. Ne bih se ja složila sa tim. Možemo i moramo razgovarati i popravljati sve gdje ima prostora da se nešto popravi.

PRESS: Bili ste među prvima koji su se našli na licu mjesta kada je nekoliko porodica ostalo bez krova nad glavom jer su im domovi izgorjeli. Govorimo o požaru u sarajevskom naselju Buća Potok. Da li ste u kontaktu sa porodicama i šta je ministarstvo do sada poduzelo da im pomogne?

Tako je mi smo odmah to jutro, prirodno, automatski i intuitivno imali potrebu da budemo sa porodicama na licu mjesta. Bili smo zabrinuti da li ima gubitka života ili povrijeđenih, na svu sreću toga nije bilo, ali je matreijalna šteta bila velika.

Vlada je promptno odreagovala na hitnoj sjednici isti dan donijela je niz zaključaka. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje preuzelo je na sebe obavezu da isplati novčanu jednokratnu finansijsku pomoć po djetetu 400,00 KM- Također u saradnji sa partnerima – UNICEF-om, Vijećem roditelja OŠ “Safvet-beg Bašagić” i OŠ “Avdo Smajlović” kao i direktorom te škole, osigurali smo udžbenike, ruksake, pribor školski i naravno i dalje smo u kontaktu sa porodicama.

Uključila su se i druga ministarstva i lokalna zajednica, tako da ćemo sigurno svi zajedno pomoći da se prevaziđe neprilika koja ih je zadesila.

PRESS: Na kakvu je rekaciji roditelja naišla odluka da sva djeca sa liste čekanja JU “Djeca Sarajeva” budu obuhvaćena programom sufinansiranja?

Mogu kazati da svjedočim formativnom procesu uspostave jednog sistema sufinansiranja za svu djecu u vrtićima. Kako donosimo odluke, tako se pojavljuju i mnoga, nova, otvorena ili od ranije nedovršena pitanja. Lista čekanja je sa prethodnih 500 djece iz 2019. godine porasla na 3000 djece ove godine i to govori da JU “Djeca Sarajeva” nema kapacitete da uključi svu djecu i jer je to jako veliki broj djece. Naše opredjeljenje kao Vlade je bilo onda d svakom djetetu obezbjedimo sufinansiranje u privatnom vrtiću.

Kada smo donijeli odluku o iznosu od 200 KM pojedini vrtići odlučili su povećati cijenu za roditelje čija djeca imaju ovo sufinansiranje. Mi smo naravno o tome obavijestili inspekciju, a uputili smo i roditelje da se o tome požale inspekciji jer takav ugovor je klasični zelenaški ugovor. To se ne može raditi i nije korektno. Cijena mora biti ista, formirana pod jednakim uvjetima za sve korisnike i na cijenu nikako ne može uticati činjenica da li dijete ima sufinansiranje ili ne.

U ovom procesu donošenja odluka toliko je novih stvari koje ne biste ni očekivali da se mogu desiti. Riješit ćemo to, radimo na tome intenzivno.

PRESS: Odlučili ste napraviti svoj profil na društvenoj mreži Facebook. Koliko vam on pomaže u svakodnevnoj komunikaciji sa javnosti?

Ja godinama, da budem iskrena, nisam imala svoj lični profil, ali smatram da komunikacija sa javnosti mora postojati. Obrazovna zajednica, nastavnici, roditelji, učenici ali naravno i šire građanstvo moraju znati šta ja kao ministrica radim u djelokrugu onoga što jesu moji poslovi.

Dobar je to način da komuniciram i moje stavove koji su u suštitni i stručni stavovi oslonjeni na ono što zapravo jeste i moja primarna profesija, a istovremeno i politički stavovi politike koja mi je dala povjerenje, dakle politike Naroda i Pravde.

Veoma je važno da iskomuniciramo dobru poruku prema javnosti i u tom smilu smatram da je to dobar način komuniciranja.

(PRESS)