Petak, 17.05.2024.

Zavonko Marić (SBB) za PRESS: Nije bilo dramatičnih potresa koji bi ugrolizili većinu u Kantonu; Zastupnica Admela Hodžić će slijediti kurs svoje političke baze, a SBB ne kalkuliše

Utorak, 14.09.2021. | BiH | Intervju | Najnovije

Zvonko Marić zastupnik SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo govorio je za portal PRESS o aktuelnim temama, većini , stabilnosti i aktivnosti SBB zastupnika na sjednicama.

PRESS: Kako vidite trenutno stanje unutar Skupštine Kantona Sarajevo? Da li smatrate da je većina stabilna?

Svaka većina je stabilna, ukoliko su ideje stabilne, u smislu postojanja jasne vizije onoga što treba učiniti da se provedu reforme neophodne za izlazak iz sveopće krize, koja je produkt dosadašnjih pogrešnih politika. Mi iz SBB-a smo uvijek podržavali napredne ideje, ma od koga dolazile. I ubuduće ćemo to činiti. Mislim da je to logična i zdrava ambicija. Za aktualnu skupštinsku većinu mogu kazati da je politička realnost, iako je njen sastav heterogen. To se odražava i na nekim pitanjima oko kojih ne postoje jedinstveni stavovi, no zasada nije bilo, koliko znam, dramatičnih potresa koji bi ugrozili njeno postojanje. Čak vjerujem da je u pojedinim trenucima unutarkoalicijskih previranja SBB svojim pristupom, amortizirao ozbiljnije posljedice toga neslaganja. Mi nemamo problem da podržimo svaku mjeru, pogotovu iz paketa njih 312 u čIjem kreiranju je SBB dao ogroman doprinos u vrijeme formiranja “šestorke”, svakako uz poštovanje 29 tada usaglašenih principa djelovanja.

PRESS: Da li je za vas pristupanje Stranci za BiH zastupnice Admele Hodžić iznenađenje? Mislite li da će u svom djelovanju ubuduće moći biti samostalna, slobodnomisleća ili pod kontrolom predsjednika Stranke?

Zastupnicu Admelu Hodžić poznajem dugo. Predavao sam joj čak i u Srednjoj školi. Znam da je jako uporna i ambiciozna. Ni u jednom trenutku me nije iznenadila njena odluka da napusti SDA, za razliku od njenih tadašnjih kolega koji nisu vjerovali u takvu mogućnost. Vjerovatno zbog njene enormne posvećenosti političkom projektu koji je iznjedrio. Ta njena odluka je vjerovatno sudbinski utjecala na promjenu parlamentarne većine u KS. Naravno, rezultat je to i spleta političkih previranja unutar SDA, o kojima ne bih sada, zbog korektnosti i zato što je to unutarstranački problem. Nikakvo mi nije iznenađenje ni njena odluka da pristupi SBiH. Mislim da ona samo slijedi kurs svoje političke baze, a to će činiti i ubuduće. U novom političkom projektu postoje principi i pravila koje će ona, vjerujem, slijediti. Njeno političko djelovanje je stvar njenog opredjeljenja i prava na to.

PRESS: Podržali ste na jučerašnjoj sjednici zaključke upućene prema Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, a koji se tiču preispitivanja diplome direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović. Ruke SBB-a bile su presudne za donošenje ove odluke. Kako komentarišete cjelokupnu situaciju?

Prilikom glasanja za neki Zakon, odluku, zaključak, inicijativu, mi iz SBB-a ne kalkuliramo da li su naši glasovi presudni. Da to činimo, sigurno bi tražili nešto zauzvrat, što je manir mnogih političkih stranaka i to nažalost, bojim se, postaje genetska predispozicija bh politike. Naša vodilja prilikom glasanja je opravdanost naše podrške, ili njeno uskraćivanje. Nejasnoće i dileme koje opterećuju neko društvo, trebaju se i moraju otklanjati. Pogotovo ako utiču na (ne)normalno odvijanje procesa od javnog značaja. Naravno, nastojimo da utječemo da sve bude sukladno Zakonu i da instutucije sistema funkcioniraju prema standardima uređenih i naprednih zemalja. Tako smo učinili i ovaj put, bez ambicije da prejudiciramo ishod. I svjedoci ste, da nisu glasovi SBB-a samo ovaj put bili presudni, ali mi se time ne opterećujemo, već nastojimo da budemo konstruktivni i da dajemo doprinos svemu, za šta smatramo da je svrsishodno, ali i da žestoko kritiziramo sve što nije dobro. Bez obzira da li djelujemo kao opzicija, ili u koaliciji sa bilo kim. Zbog toga su nam neki spočitavali da i kada smo bili dio vlasti, često djelovali opoziciono. Ali to je naš princip. A zašto bi mi aplaudirali i podržavali nešto što nije dobro?