Petak, 17.05.2024.

Mirza Čelik za PRESS: Moja baza će zajedno sa mnom donijeti odluku o mojoj budućoj političkoj karijeri; Razgovarao sam sa nekim liderima stranka, sa Strankom za BiH nisam i nemam ni namjeru

Utorak, 14.09.2021. | BiH | Intervju | Najnovije

Skupštinski zastupnik u Kantonu Sarajevo Mirza Čelik, koji odnedavno tu funkciju obnaša u svojstvu nezavisnog zastupnika, odgovarao je na pitanja portala PRESS.

Čelika smo upitali o njegovoj podršci zaključku zastupnika Elmedina Konakovića (NiP) na jučerašnjoj sjednici skupštine, a koji se ticao izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd. Naime Konaković je zatražio više detalja o ovom projektu.

– Tražimo od nadležnih institucija da nam hitno dostave informacije o trasi autoputa. Ko je odredio trasu, postoji li idejni projekat, ako postoji ko ga je usvojio i da li postoji detaljna studija projekta, stoji u pitanju Konakovića.

PRESS: Znači li vaša podrška ovom zaključku da glasate po vlastitom nahođenju i da se ne osjećate dužnim nijednoj stranci u Skupštini KS da je slijepo slijedite, obzirom da ste ovaj zaključak podržali, a neke druge koje je ‘trojka’ predlagala niste?

Naravno, i kada sam dobio mandat i kada sam polagao zakletvu, a kako bi trebalo i svi zastupnici da djeluju, dobio sam obavezu da predstavljam svoje glasače, a ne stranke. Ja nemam obavezu ni prema jednoj političkoj partiji jer sam samostalni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i glasam onako kako procjenim. Svakako da se uvijek konsultujem sa bazom tj. onima koji su dali meni glasove, ljudima koji me prate i koji mene pripemaju za svaku sjednicu. Moj glas nije moj glas već je to glas od 7083 glasača koji su mi dali povjerenje. Svakako da ću podržati sve što je kvalitetno i logično. U konkretnom slučaju riječ je o jednom od većih kapitalnih projekata. Trebalo bi nas sve zanimati kuda će ići trasa puta Sarajevo-Beograd, postoji li idejni projekat, ko će vraćati kredite itd. Svi treba da se informišemo o tome.

PRESS: Kakav je vaš odnos sa SDA-ovim zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo trenutno? Zamjeraju li vam izlazak iz stranke?

To što je bilo, bilo je. Ne osvrćem se više na zastupnike SDA, ali ni na druge nešto posebno u kontekstu u kojem mi postavljate pitanje. Najvažnije je znati da sve dobro planiram podržati.

PRESS: Vidite li se kao član neke od stranaka u skorije vrijeme ili na nekoj od listi na predstojećim Općim izborima? Jeste li sa nekim već obavili razgovore, NiP, Stranka za BiH?

Moja politička karijera će zavisti od nekoliko faktora. Moja baza zahtjeva da se nađem na nekoj od listi, da li kantonalnoj ili federalnoj, ali procijenit ćemo. Nismo ozbiljnije razgovarali na tu temu, ali u naredna 2-3 mjeseca se nadam, imat ćemo neke opcije.

Razgovarao sam sa nekim liderima političkih partija. Sa Strankom za BiH nisam i nemam ni namjeru. Opcije koje postoje ostavit ćemo da razmatramo u narednim mjesecima. Ono što znam da će se za moj budući način političkog djelovanja sigurno pitati i moja baza.

(PRESS)