Srijeda, 15.05.2024.

PRESS Kolumna: Ko se „začešlj’o“, ko očekuje da ga se sjete, ko bi se volio vratiti na veliku scenu, ko je mlad, a ko je star za člana Predsjedništa BiH

Srijeda, 03.02.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije

Zna li neko da li Šefik Džaferović obavlja dužnost člana Predsjedništva BiH? Nema ga dugo, ne pojavljuje se. Ovaj kadrovski proizvod porodice Izetbegović, poltron sa „viših razina“ vlasti je potpuno beskoristan za narod koji predstavlja. Odnosno kojeg bi trebao predstavljati. Niko ga ništa ne pita, nikom nije pretjerano interesantan. Većina predpostavlja da samo „križa dane“ na kalendaru koji odbrojava ostatak mandata. Nakon što njegov mandat protekne, veliko je pitanje ko će se uopće sjećati da je taj političar, nekada, bio ni manje – ni više nego član Predsjedništva BiH.

Mnogo interesantnija tema od Šefika je tema o mogućem nasljedniku, kao i o eventualnim kolegama tog nasljednika. Sve je jasnije da će opozicija u FBiH na izborima 2022. godine nastupiti udruženo i organizirano, pominje se mogućnost zajedničkih kandidata za bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH. U entitetu RS se očekuje zajednički kandidat opozicije za srpskog člana Predsjedništva BiH koji sa eventualnim priključenjem DNS ovom bloku itekako ima šanse za pobjedu.

SDA je u truhla iznutra, nema ljudski potencijal koji bi unio neku svježinu i koji bi je mogao vratiti na velika vrata te 2022. godine. U nedostatku ideja oslanjaju se na neku inerciju, na mnogo puta isprobanu taktiku predstavljanja parlamentarnih izbora kao popisa stanovništva. Međutim, tome je došao kraj, gradjani tu priču više ne prihvataju zdravo za gotovo. Traže mnogo više i imaju na to pravo. Čak i IZ više nije isključiva u podršci SDA, pušu neki novi vjetrovi, članstvo osjeti bilo naroda, vidjelo se to u velikim gradovima u toku proteklih lokalnih izbora.

Četvorka sada već ima dvije godine iskustva zajedničkog rada, zajedničkih uspona i padova. Te 2022. godine će imati 4 godine tog iskustva. Lideri ove grupacije stranaka se poznaju i imaju povjerenje jedni u druge. Bez obzira što će SDA očajnički pokušavati da ih razjedini, male su joj šanse za uspjeh. Preiskusni su to ljudi, neki od njih bili u toj stranci, neki proveli politički život boreći se protiv nje.

Pored njih, cijeli jedan niz stranaka oponenata SDA širom FBiH ima bazen glasača koji u konačnici može donijeti prevagu. Svaki kanton ima neku stranku koja je snažna i organizirana, koju SDA ne uspijeva pobjediti evo već godinama.

Naravno, ljudima su velikog teoretisanja puno značajnija imena. Konkretna imena kandidata se već licitiraju u medijima, u objavama na društvenim mrežama, u razgovorima. Već se špekulira o tome ko se „začešljao“, ko očekuje da ga se sjete, ko bi se volio vratiti na veliku scenu, ko je mlad, a ko star za takvu poziciju. I to će trajati u toku narednog perioda.

Za predpostaviti je da će se do imena kandidata udružene opozicije za članove Predsjedništva BiH doći konsenzusom, bez većih problema. Niko nema pravo na samovolju i grešku. U organu koji predstavlja kolektivnog šefa države više ne trebaju sjediti ljudi za čijeg mandata teku godine koje građanima „pojedu skakavci“.