Utorak, 14.05.2024.

Prof. dr. Rifat Škrijelj: Imun sam na utjecaje politike

Utorak, 30.06.2020. | BiH | Intervju | Najnovije

Rektor Univerziteta u Sarajevu za mandatni period 2020-2024. godina trebalo bi da bude izabran sutra na izbornoj sjednici Senata tog Univerziteta.

Jedan od kandidata će biti i aktuelni rektor Rifat Škrijelj, a glavni konkurent će biti Šaćir Filandra, bivši dekan Fakulteta političkih nauka.

Tim povodom smo uputili pitanja prof. dr. Rifatu Škrijelju. 

U nastavku pročitajte:

1.Koji će biti Vaši prioriteti u radu ukoliko budete izabrani za rektora UNSA?

Imam obavezu i odgovornost, prema akademskoj zajednici i prema Univerzitetu u Sarajevu, da nastavim rad na započetim reformskim procesima. Završavamo započeti postupak integracije, pravne i finansijske, vodeći računa da Univerzitet u Sarajevu bude integrisan ali i decentralizovan univerzitet, što je uslov za očuvanje autonomije Univerziteta, ali i pojedinačnih organizacionih jedinica. 

Univerzitet u Sarajevu i u narednom periodu ostaje posvećen internacionalizaciji i strateški opredijeljen za saradnju sa vodećim svjetskim univerzitetima i naučnoistraživačkim centrima. Samo konkretna saradnja će podići naučnoistraživački rad na viši nivo u okolnostima kada su ulaganja u nauku u Bosni i Hercegovini gotovo zanemariva. Kao odličan primjer ističem saradnju i potpisani Sporazum sa CERN-om, Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja, 2019. godine, što je partnerstvo koje razvijamo čak i prije nego što su državni organi uspostavili zvaničnu saradnju sa ovom značajnom evropskom istraživačkom organizacijom. 

Naravno, kontinuirano unapređujemo postojeće i razvijamo nove studijske programe kako bismo sačuvali atraktivnost, prateći svjetske i evropske tokove, ali i odgovorili zahtjevima tržišta rada. Ističem da trenutno nudimo više od 500 studijskih programa na tri ciklusa studija. Za realizaciju svega planiranog ključna je informatizacija svih procesa unutar Univerziteta. U našem fokusu ostaje i pitanje obezbjeđenja adekvatnih prostornih kapaciteta za organizacione jedinice, izgradnja Univerzitetske biblioteke, te angažovanje najboljih studenata Univerziteta u nastavi i naučno-istraživačkom procesu. U svim ovim procesima, koji su suštinski usmjereni na bolje uvjete studiranja za sve studente, računamo upravo na studente kao partnere sa kojima ćemo graditi  moderniji i savremeniji Univerzitet. 

2. Da li će i u kojoj mjeri politika imati utjecaj na Vaš rad?

Kao član akademske zajednice i prvi čovjek Univerziteta imun sam na utjecaj politike. Autonomija Univerziteta i pitanje akademskih sloboda ne smiju biti ugroženi političkim djelovanjem i sve svoje kapacitete upotrijebiću kako bih odvojio Univerzitet od političkog utjecaja. Univerzitet vidim kao predvodnika progresivne naučne misli, kritičkog promišljanja društvenih dešavanja. Samo tako kao društvo možemo ići naprijed.

3. Da li je bilo pritisaka da odustanete od kandidature i od koga?

Odlučnost sa kojom su rukovodeća tijela Univerziteta započela reformske procese uzrokovala je određene reakcije manjeg dijela akademske zajednice, potpomognutog političkim akterima koji vjerovatno žele zadržati status quo i sačuvati pozicije moći, naročito u sferi finansijskog poslovanja Univerziteta. Nažalost, gotovo svakodnevno svjedočim neodgovornom ponašanju pojedinaca koje vodi zloupotrebi institucija vlasti, od inspekcijskih do pravosudnih organa, čime se pokušava otupiti snaga reformskih zahvata koje provodimo. Ipak, u mom slučaju pokušaji ovakvih pritisaka samo postižu suprotan efekat, tj. jačaju moju volju da mijenjamo Univerzitet i akademsku zajednicu za dobrobit generacija koje dolaze. 

4. BiH je zemlja visoko rangirana na ljestvici država s visokim stepenom korupcije. Ima li korupcije na UNSA i kako se izboriti s ovim problemom?

Univerzitetsko nastavno osoblje treba biti uzor svojim studentima u pogledu rada, ponašanja i potpuno lišeno negativnih pojava kao što su korupcija i nepotizam. Svoj mandat doživljam i kao bespoštednu borbu protiv korupcije, jer je vidim kao nešto što nagriza i uništava svako funkcionalno tijelo. Univerzitet ima Etički savjet, posjeduje Etički kodeks, procese nastojimo učiniti potpuno transparentnim, uveli smo po prvi put i online upis na prvu godinu studija gdje nema prostora za manipulaciju što su značajni iskoraci u borbi protiv koruptivnog ponašanja. Također, za sve doktorate i naučne radove koji se publikuju u časopisima čiji je izdavač Univerzitet obavezno je testiranje na detekciju potencijalnog plagijarizma.

Univerzitet u Sarajevu i organizacione jedinice Univerziteta usvojile su i provode strateške dokumente za borbu protiv korupcije tj. planove intergiteta i akcione planove za borbu protiv korupcije, za što smo dobili i pozitivno mišljenje Tima Vlade Kantona Sarajevo za borbu protiv korupcije.

Pokušali smo kontaktirati i prof. dr. Šaćira Filandru, međutim do trenutka objave nismo dobili nikakav odgovor.