Subota, 20.04.2024.

Asim brani Osmicu: Kome je u interesu rušenje OSA-e? Govori se njegovoj diplomi, a ne o uspjesima

Srijeda, 17.06.2020. | BiH | Najnovije

Član Zajedničke komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) Asim Sarajlić (SDA) komentirao je zaključke ove komisije u vezi sa diplomom direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

On je kazao da je predsjedavajući ove komisije Nermin Nikšić (SDP) predlagao zaključke koji nisu imali veze sa dnevnim redom sjednice i koji predstavljaju “neke težnje i ciljevi nekih s kojima se priprema”.

“Kolege iz SNSD-a i HDZ su podržali Nikšića. On očito želi da dobije neku političku bitku, ali ne vjeruejm da će je dobiti. Ovo je postalo predmet političkih rasprava u BiH. Govorimo o poništenoj diplomi gospodina Mehmedagića, a ne govorimo uopće o uspjesima te službe, o radu, o priznanjima koje dobija do svojih partnera. Ovo se danas pretvorilo u političku debatu sa unaprrijed pripremljenim zaključcima”, rekao je Sarajlić.

On kaže da Izvršni obavještajni odbor i Predsjedništvo BiH vrše imenovanje 
direktora OSA-e. 

“Ova komisija je zadužena za nadzor nad radom i direktora i svakako da je pitanje diplome vrlo bitno pitanje ali očito je da je iskorišteno u političke svrhe. Očito su ovdje neki drugi interesi i ciljevi nekih nalogodavaca koji ne sjede ovdje u parlamentarnim klupama u Parlamentu. Kome je u interesu da ruši OSA-u koja ima zapažene rezultate”, upitao je on.

Član Komisije Zlatan Begić (DF) je rekao da će DF uvijek biti protiv nezakonitosti pa kad je riječ i o nezakonitom pribavljanju diplome.

“Ali ono o čemu je ovdje riječ, pored nepsornih stvari, da se ova situacija koristi za brutalne političke obračune. Danas o tome govore o oni koji ne priznaju odluke Ustavnod suda”, kazao je Begić.

(Klix.ba)