Utorak, 14.05.2024.

Konaković za N1: Respiratori, Asim, afera oko imenovanja prvog čovjeka OSA-e – sramota me što pripadam istom narodu kao ti ljudi

Srijeda, 08.07.2020. | BiH | Intervju

Elmedin Konaković, predsjednik stranke Naroda i pravde gostovao je danas na N1 televiziji. Tom prilikom govorio je o koroni, fazama i toku liječenja, putu pacijenta, ali i politici, te eventualnoj odgodi izbora.

Govoreći o koroni na samom početku rekao je da to nije nikakva šala: „Nije ni bauk ako se slušaju ljekari, ali nije uopće ni bezazlena“. Nakon temperature, izgubio je kako kaže čula, a onda je počeo i strašni kašalj: „Nikako se ne spava, iscrpljujuće je i teško se organizam bori sa tim kašljem“, prepričao je Konaković.

Rekao je i da je imao sreću da je bio u kontaktu sa vrhunskim ljekarima, ali da nažalost nemaju svi tu mogućnost: „Ja jesam bio za hospitalizaciju, ali taj psihički momenat je bio: znam kako bi mi bilo u sistemu u kojem komanduje profesorica Izetbegović, i onda sam procijenio da budem na kućnom liječenju”, pojasnio je.

O aktuelnoj temi zvanoj „put pacijenta“ rekao je vrlo jasno, sada i iz vlastitog iskustva da on ne postoji: „Prije nekoliko dana mi se javila gospođa koja kaže da se liječi samo C vitaminom. Imao sam kontakt sa osobljem i ekipom iz Vrazove, jedan dio funkcioniše ali je sistem isjeckan”, kazao je Konaković, dodavši da se osjeća odgovornim za to jer su imali savršen plan, koji je zaustavio Radončić zbog nekoliko direktorskih fotelja: „Zbog nekoliko fotelja ovaj sistem trpi”.

Posebno je bio interesantan njegov odgovor na pitanje oko eventualne odgode izbora: “Ukoliko se ne usvoji Budžet, biće ovo vruće ljeto i masovni protesti u BiH koji će iskazati nezadovoljstvo. Ne znam kako bi bili organizovani. Uradila to opozicija ili ne, narod će to uraditi sam. Ja sam na terenu, komuniciram s ljudima, nakon afere Respiratori i Asim, nakon afere oko imenovanja prvog čovjeka OSA-e koji nas svaki dan bruka, sramota me što pripadam istom narodu kao ti ljudi. Nema tu prostora za neko smirivanje, dati njima neke dodatne dvije godine da spoje izbore, to je nemoguće”, poručio je.