Utorak, 23.04.2024.

Puna usta Srebrenice: Sarajlić koji je pod istragom Tužilaštva KS poziva Tužilaštvo BiH da se fokusira

Utorak, 07.07.2020. | BiH | Kolumne | Najnovije

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić koji je već od ranije poznat Tužilaštvu Kantona Sarajevo – prvo u okviru predmeta „Bosna“ koji se odnosi na krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela – primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, te krivično djelo protuzakonitog posredovanja, a potom i kao glavni sudionik najveće političko-koruptivne afere koja je i dobila ime po njemu, u kojoj smo čuli kako trguje glasovima i mjestima za posao, u posljednje vrijeme sve češće istupa u javnost.
 
Poražavajuće je pratiti besramno forsiranje njegove političke rehabilitacije od strane SDA, ignorišući pri tome njegovu duboku kompromitovanost, ali ono što je ipak posebno besramno jeste pri tome koristiti Genocid u Srebrenici.
 
Naime današnji pokušaj rehabilitovanja je išao upravo u tom pravcu. Uoči ‪11. jula‬ i obilježavanja godišnjice Genocida u Srebrenici, Sarajlić je smatrao dobrim trenutkom da uputi inicijativu prema Tužilaštvu BiH i pozive ih da, pravovremeno stave puni fokus na procesuiranje krivaca za genocid u Srebrenici jer će u protivnom snositi punu odgovornost što za ubistvo više od osam hiljada ljudi neće biti procesuirano ni stotinu od 25.000 učesnika i saučesnika.

Još je jedan razlog za ovu populističku inicijativu baš u ovom trenutku, a to je sramna presuda komandantu Armije RBiH Huseinu Mujanoviću kojeg se praktično država nije sjetila sve ovo vrijeme, a sada bi svi da se igraju velikih državnika i patriota.

„Neka odgovore zašto niko dvije godine nije ništa uradio? Svi su šutili“, kazala je danas i supruga Huseina Mujanovića.

Na kraju, trebalo bi sve političare, a posebno one poput Sarajlića zamoliti da ne diraju u Srebrenicu, da je jednom za sva vremena prestanu svojatati samo u svrhu vlastite promocije, a Stranci demokratske akcije savjetujemo da nađu novo lice koje će ih predstavljat u javnosti, za početak neko koje nije pod istragom.