Četvrtak, 09.05.2024.

Zvaničnicima Australije upućeno pismo za usvajanje Rezolucije o Srebrenici

Subota, 27.04.2024. | BiH | Najnovije | Vijesti

Pismo za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici stiglo je i na adresu premijera Australije Anthonija Albanesea, kao i ministrice vanjskih poslova Australije Penny Wong.

Pisma je uputila Demila Talić Gabriel, preživjela žrtva agresije na Bosnu i Hercegovinu, jedna od najistaknutijih članica bh. zajednice u državi Novi Južni Vels, koja je svojevremeno obavljala i dužnost počasne konzulice Bosne i Hercegovine te članica brojnih vladinih i nevladinih australskih organizacija.

U ovom pismu, Talić Gabriel ističe lično iskustvo kao preživjele žrtve rata te naglašava važnost priznavanja tragičnih događaja koji su se desili u Srebrenici. Ona je, pored ostalog, uputila i pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda (UN) Antoniu Guterresu te predsjednici UN-a Vanessi Freizer.

“Usvajanjem ove Rezolucije kojom se odaje počast nevinim žrtvama genocida u Srebrenici i proaktivno nastoji spriječiti takve zločine u budućnosti, Generalna skupština Ujedinjenih naroda potvrdila bi svoju globalnu predanost promoviranju univerzalnih ljudskih prava, očuvanju mira i pomirenja”, stoji u pismu.

Ovo pismo predstavlja važan korak u priznavanju zločina u Bosni i Hercegovini i potrebi za međunarodnom solidarnošću u osudi genocida.

Na kraju je još jednom naglašen značaj usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici, počinjenog 1995. godine.