Ponedjeljak, 28.10.2024.

Sprema li se izborna krađa u Banovićima u režiji SDA i Gutića: Pogledajte video “Begini odabrani”

Četvrtak, 26.09.2024. | Najnovije | Vijesti

U Banovićima se sve češće postavlja pitanje o regularnosti nadolazećih lokalnih izbora, a prema navodima izvora Pressa, stranka SDA, pod vodstvom aktuelnog načelnika Bege Gutića, planira manipulacije kako bi zadržala upravljanje u općini.

Sumnje su pojačane nakon navoda o kontroli nad Općinskom izbornom komisijom.

Zaobilazak zakonskih procedura

Naime, kako naš izvor navodi, u ovoj općini se zaobilaze pravila i “poteže za prljavom igrom naročito od strane onih koji upravljaju i kontrolišu OIK- om, kako bi se potpuno iskontrolisao izborni proces i realizovala izborna krađa ukoliko kojim slučajem rezultat ne bude po volji načelnika Gutića”.

– Od kako je zaobišao zakonske procedure i na silu odbio da se sprovede Referendum koji mu je izglasala novoformirana većina u OV Banovići, živi u strahu od novih izbora za načelnika općine, te se izgleda cijeli ovaj period pripremao na još jedan potez koji je i protiv zakona i protiv volje građana. Drugačiji opis njegovih poteza ne možemo objasniti, navodi izvor, dostavljajući i videe zbog kojih se sumnja da OIK priprema korake protiv volje birača.

Sumnjiva imenovanja biračkih odbora

Tvrdi da je na nedavnom sastanku kandidata za predsjednike i zamjenike biračkih odbora u Banovićkom kulturnom centru (BKC), došlo do zaobilaženja redovnog spiska članova biračkih odbora. Umjesto toga, aktiviran je tzv. rezervni spisak, na kojem se, prema izvorima, nalaze pripadnici SDA i pristalice načelnika Gutića. Ovaj potez izazvao je dodatne sumnje u regularnost izbora, zakazanih za 6. oktobar.

– Stavlja se sumnja da su Said Hasanbegović i Salko Gutić mimo pravila i zakonskih normi, sa prijavljenim kandidatima na pozicije predsjednika biračkih odbora, na svoju ruku već napravili preliminarni spisak predsjednika koje su poslali za Sarajevo, time su nagovjestili šta je zapravo cilj načelnika, a to je potpuna kontrola pre i post-izbornih rezultata, kaže izvor Pressa.

U videu pogledajte kako grupa “odabranih” sa rezervnog spiska ide prema BKC-u, a u njihovom društvu vidi se i dio članova OIK-a koje kontroliše Gutić:

Šta dalje?

U Banovićima se već sada osjeća napetost, a ukoliko se sumnje u izbornu krađu pokažu tačnima, lokalni izbori bi mogli završiti dubokom političkom krizom.

Građani Banovića s pravom se pitaju: da li će nadolazeći izbori biti demokratski i pošteni, ili će postati još jedna u nizu političkih igara u kojima se gubi povjerenje u institucije?